vrijdag 25 december 2009

Kersttulband

Kerstmis, wat is dat nu voor mij? Films, muziek, boeken; overal wordt altijd een beeld geschetst van gezelligheden, familie en vrienden onder elkaar, diners met minstens vijf gangen, mooie kleren en kadootjes. Het liefst is het beeld wit van de sneeuw en brand de openhaard hard. Amerika, Engeland, Frankrijk, daar is het Kerstmis het grote feest. Wij Nederlanders zagen Kerst altijd als een diner en een mis, tegewoordig is het echter ook hier een hype. De radio draait overuren en de winkels liggen vol. De kersgedachte heerst, samen met familie en/of vrienden eten, drinken, praten. Eén dag ligt Nederland stil: winkels zijn dicht en de auto's en fietsers die zich naar buiten wagen hebben allemaal slechts één doel: naar het diner.

Langzaam regent de witte sneeuw weg en wordt het rustiger op straat. Een enkele zielige toerist, zonder vrienden in een ander land, en in de huizen klinkt het gelach, geproost en geruzie. De lucht geurt naar kalkoen, konijn en gebak.. En vanuit het huis met de verlichte kerstboom vervaagt langzaam Mariah Carey's Christmaswishes..

Prettig Kerstfeest!

Recept

- 80 g boter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- 80 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 80 g rozijnen
- 25 g sukade
- poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een tulbandvorm in. Snijd de sukade fijn. Splits de eieren en klop het eigeel met de suiker, vanillesuiker en zout tot een luchtige, romige en lichtgekleurde massa. Sla in een andere bak de eiwitten stijf. Zeef de bloem en leg het op het eiwit. Snijd de boter in hele kleine stukjes en leg dat ook op het eiwit, samen met de sukade en de rozijnen. Voeg het ei-suikermengsel toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 30 minuten gaar. Laat hem afkoelen in de vorm, haal hem er dan voorzichtig uit en bestrooi de bovenkant met poedersuiker.


dinsdag 22 december 2009

Gepofte knoflooksoep

Soep weer is het, letterlijk en figuurlijk. De treinen rijden niet, de witte wereld verandert in zwarte blubber en nog functioneert Nederland niet. Het koude weer zorgt voor een enorme soepbehoefte bij mij. Gister heb ik eindelijk een staafmizer bemachtigd en nu kan ik dus de hele dag soepjes brouwen. Gepofte knoflooksoep stond al lang op mijn lijstje. Het klinkt heel sterk van smaak en misschien ook een beetje vies, maar door het poffen krijgt de knoflook een milde, iets pittige smaak. Perfect voor een koude dag na eindeloos wachten op treinen die niet komen!

Recept

4 personen

- 1,5 bol knoflook
- 2 aardappelen
- 2 uitjes
- 2 laurierbladeren
- 30 g boter
- 2 schepjes bloem
- 1 l water
- 1,5 bouillonblokje
- 75 ml creme fraiche

Pof de knoflookbollen in de schil 40 minuten in een oven op 160 C. Laat de knofloook dan even afkoelen. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de uitjes fijn en verhit de boter in een soeppan. Bak de uitjes en aardappel met de laurierbladeren 10 minuutjes op een laag vuurtje. Pel de knoflook en voeg ze toe met de bloem. Bak het geheel nog eventjes en voeg dan het water toe. Breng het water aan de kook, voeg de bouillon toe en laat de soep een half uurtje pruttelen. Roer dan de creme fraiche door de soep en pureer de soep tot een gladde dikke soep. Eet smakelijk!

dinsdag 15 december 2009

Kerstfilms

Sinds 6 december klinken overal weer kerstliedjes uit de boxen en staan kerstbomen overal opgetuigd. Kerstkransjes in schappen, kerstmannen in de winkelcentra.. X-mas is een hype in Nederland. Heerlijk vinden de 'zuunige' Nederlanders het blijkbaar om in december nog een feestje te bouwen, nog meer te moeten kopen en nog meer te krijgen. Onze protestantse trekjes verdwijnen langzamerhand.

Ik hou van de kerstperiode. In plaats van de cd-speler staat Skyradio de hele dag te loeien met al zijn kerstmuziek. Ook sta ik erop dat we een kerstboom in huis nemen en al weken van tevoren ben ik bezig met het kerstdiner. Wat ik echter het allerfijnst vind aan kerst zijn de films de je in die koude decembermaand allemaal moet zien. Welke mag je niet missen?

Love Actually
Love Actually is de mooiste van allemaal! Voor het ultieme kerstgevoel duik je in London, de laatste paar weken voor kerst. Verschillende verhaallijnen worden gevolgd: Hugh Grant als president, Emma Thompson als huisvrouw met een man die vreemd gaat (jeh Allan Rickman!), Laura Linney als echte Engelse die alles opzij zet voor het gestoorde broer, Colin Firth als loser in de liefde, etc. Alle grote Engelsen hebben een rol en alles is zo piekfijn op elkaar afgestemd dat ik ondanks het vele kijken (ik sta niet verbaasd van 50x) nog steeds zo erg van deze film kan genieten!

The Holiday
Voor sommige mensen is de kersttijd vreselijk, het liefst zouden ze ergens ver weg zijn. Cameron Diaz en Kate Winslet spelen in The Holiday twee ongelukkige vrouwen in de liefde. Ze willen weg in de kerstperiode om hier niet aan herinnerd te worden. Via internet doen ze een woningruil, Cameron vliegt naar een dorpje in de buurt van London, Kate gaat naar LA. Maar blijf je echt liefdeloos als je dan Jack Black of Jude Law tegenkomt?

Serendipity
De laatste dagen voor kerst is het altijd een gekkenhuis in de warenhuis. Kate Beckinsale en John Cusack komen elkaar bij de handschoenen tegen, vechtend voor het laatste paar. Het klikt meteen, maar beiden zitten in een relatie.. Kate besluit het lot het te laten bepalen. Jaren later als ze beide op het punt staan te trouwen, worden ze echter steeds met elkaar geconfronteerd en beide helpen het lot een handje in hun zoektocht naar elkaar.

En verder? Narnia, Harry Potter en de Lord of the Rings vind ik heerlijk voor de kerstperiode door hun winterse setting en het familiegevoel. Iemand nog andere tips??

zondag 13 december 2009

Nanny diaries

Ik denk dat bijna iedereen het gevoel wel heeft gehad na het afsluiten van een studie: "Wat wil ik eigenlijk? Wie ben ik eigenlijk?" Althans, vorig jaar zat ik er 12 maanden lang mee, misschien zelfs wel langer. Ik was bezig om mijn laatste schooljaar te doen en daarna lag de wereld aan mijn voeten. Reizen, werken of toch maar lukraak een studie beginnen? Ik heb een studie gekozen en ben begonnen, maar ik had ook in de Upper East Side in NY als nanny kunnen zitten...

Nanny diaries is een komedie van de regisseurs Shari Springer Berman en Robert Pulcini uit 2007. De film begint in het Natuur Historisch Museum van New York waar de jonge Annie Braddock (Scarlett Jonhansson) verschillende soorten mensen bekijkt. Is ze de jonge zakenvrouw met de lesbische vriendin? Of is ze toevallig de rijke vrouw die niet eens werkt? Who is Annie Braddock? Ze weet het niet, net afgestudeerd in handel en antropologie, met een moeder die zoveel toekomst in haar ziet, maar verder gaat het niet. Annie belandt toevallig als nanny in een rijk Upper East Side gezin met het jongetje Grayer. Makkelijk gaat het niet: Grayer luistert niet, gaat ervandoor en test (N)Annie helemaal uit. Langzamerhand verovert Annie echter zijn hart, niet door streng te zijn maar door secret things met Grayer te doen.

Grayer is namelijk geen slecht verwend jochie, maar een jongetje dat snakt naar aandacht van zijn drukbezette vader en vreemde moeder. Laura Linney speelt heel mooi Mrs. X, een van de rijke moeders in Manhattan die denkt dat ze absoluut geen tijd heeft voor haar kind. De oudervereniging en de benefietavonden zijn namelijk zó belangrijk.. Mister X is een vadsige man die zijn gezin pijn doet en nergens aandacht aan schenkt.

Houdt Annie het vol? Al snel is ze dol op Grayer en na de woorden I love you too is er geen weg terug zonder Grayer heel veel pijn te doen. Maar moet ze dan alles opofferen? Liegen tegen haar moeder, Harvard Hottie van de bovenste verdieping afwijzen en al haar vrije tijd wegdoen??

Het is een leuke film met veel New York en na de film zijn al je wensen naar rijkdom weg. Het is een vreselijke wereld, ondanks de mooie meubels en alle tassen vol nieuwe kleren. Scarlett Johansson is prachtig als nanny met zwart haar en Linney speelt overtuigend de absurde, naar aandacht smekende Upper East Sider. Voor een rustig avondje!

donderdag 10 december 2009

Coffee and Crumbs

Coffee and Crumbs is een café aan de gezellige Burgemeester Reigerstraat. Ontbijtjes, koffie, High Tea, lunch en sapjes kan je bestellen aan de hand van een redelijk grote kaart. De taarten zijn allemaal zelf gebakken en ook de scones zijn uit de eigen keuken geserveerd met jam en clotted cream. Ja, het menu mag er wezen en ik kan urenlang doorpraten over de lekkere scones die ik voorbij heb zien komen..

De sfeer is moeilijker te beschrijven. Het is een vrolijk gekleurd tentje met grote foto's, bloemen op tafel en heel veel kleur. En de eigenaar heeft zijn eigen afwisselende muziek, van salsa naar Robbie Williams. Alles is echter een beetje vervallen en verslonsd. Eén foto ontbreekt aan de wand, het is er koud. Er mist ook iets, misschien toch de mensen. Het is er meestal rustig en ondanks de goede zorgen van de gastheer voel je je een beetje opgelaten. Je kan niet in de massa verdwijnen of lekker afgeleid naar andere mensen staren.

Weg blijven dus? Nee juist allemaal langs gaan bij Coffee and Crumbs in de hoop dat het binnenkort weer helemaal vol zit!

zaterdag 5 december 2009

Sinterklaas

Vandaag kloppen de hartjes van heel veel kindertjes op eens iets sneller. Naar buiten willen ze, tegen de avond als het schemert, zoekend naar Pieten op daken die pakjes gaan bezorgen. Jawel, het is vandaag weer Sinterklaas. De Kalverstraat vult zich en allemaal gehaaste mensen kopen nog snel kadootjes. Thuis draaien printers over uren om gedichten uit te printen en lijmklodders vliegen in het rond. Het heerlijk avondje is gekomen..
Over een paar uur kunnen we genieten van pepernoten, chocoladeletters, gemene surprises en Sinterklaas op bezoek in Sesamstraat. Ook moeten we weer afscheid nemen van Dieuwertje Blok en haar Sinterklaasjournaal.
Hulpsinterklazen en pieten gaan voor de laatste keer de make-up in en ik ga nog even snel knutselen aan mijn surprise. En als er nog tijd is, bak zelf lekker pepernoten. Het huis gaat er heerlijk van geuren en de Oud-Hollandse gezelligheid kan na een eigen gebakken pepernoot niet meer stuk!

Recept

- 40 g boter

- 50 g bruine basterdsuiker

- 100 g zelfrijzend bakmeel

- 2 scheutjes melk

- 1 theelepel speculaaskruiden

- snuf zout

Mix de boter zacht met de bruinesuiker, de snuf zout en de kruiden. Meng in een kommetje de helft van het meel en 1 scheut melk. Meng dit door de boter en voeg dan de rest van de melk en het meel toe. Roer dit tot er een licht kleverige deegmassa ontstaat. Maak hele (en dan ook echt hele) kleine bolletjes ervan en leg die op een bakplaat op bakpapier neer. De pepernoten zetten erg uit dus maak ze echt klein en laat voldoende ruimte tussen de bolletjes. Bak de pepernoten in 15 minuten gaar op 170 C. Ze moeten mooi gekleurd zijn en nog een beetje zacht. Laat ze dan afkoelen en uitharden.

Fijne Sinterklaas!

donderdag 3 december 2009

Kabeljauwpakketjes

Een van de leukste dingen in de keuken vind ik koken met anderen. Succesrecepten van elkaar leren om die dan later ook weer aan vrienden te kunnen serveren.
Gisteren vierden we met het huis Sinterklaas en een van mijn huisgenootjes ging een recept van haar moeder voor ons klaarmaken: kabeljauw in bladerdeeg. Heel simpel en toch een hele lekkere variatie in mijn rijtje spinazie-feta, gehakt en appel.


Recept

5 personen

- 10 plakjes bladerdeeg
- 5 blokjes kabeljauw (die van de Euroshopper zijn een mooi maatje)
- 1 bakje boursin

Verwarm de oven voor op 180 C en laat het bladerdeeg een beetje ondooien. Leg dan een plakje bladerdeeg op je werkvlak, leg er een blok kabeljauw op en smeer het dik in met boursin. Leg er vervolgens nog een plakje bladerdeeg op en pak de kabeljauw in. Met een vork kan je makkelijk het deeg aandrukken. Doe dit ook met de rest van je ingredienten. Leg dan de pakketjes op bakpapier en laat je kabeljauw in zo'n 50 minuten zachtjes gaar sudderen. Het resultaat: knapperig bladerdeeg met lichte vis die naar romige knoflook smaakt.

woensdag 2 december 2009

Kunst en eerlijke koffie

Laten we december maar beginnen met wat goede dingen. De drukke kadootjesmaand is weer van start gegaan en iedereen wordt steeds meer op zijn vingers getikt om beter na te denken over het consumeren. Vanochtend zag ik nog een promotie van Sinterklaas over groene chocoladeletters; niet groen van kleur, maar beter voor het milieu en slaafvrij zoals de chocolade van Tony Chocolonely. Ook staan de coloctanten weer overal in Utrecht met hun geldbussen. Voor het Aidsfonds, greenpeace en ontwikkelingssamenwerking. Ik moet dan altijd hard doorlopen, want als ze me eenmaal staande hebben, ben ik heen snel om. Gelukkig heb ik gister een documentaire gezien over de negatieve kant van ontwikkelingshulp en sta ik dus weer wat sterker in mijn schoenen. Het milieu echter, dat trekt me.

Van fairtrade thee tot biologisch katoen; in mijn hoofd blijf ik mezelf pushen dat ik daar echt rekening mee moet houden. Helaas gaat het in de haast om boodschapjes te doen toch vaak mis, eventjes de Albert Heyn in en dan sta ik weer in de rij met de goedkoopste melk en yoghurt. Nee, ondanks mijn goede voornemens ben ik niet beter gaan leven.

Om toch even een goed woordje voor mezelf te doen, ga ik nu wel eventjes een heel leuk koffietentje in Utrecht promoten: KEEK, ofwel Kunst en eerlijke koffie. Dit cafétje zit in een van de liefste straatjes van Utrecht, de Twijnstraat. Het is een wat kleinere lunchroom waar je kan genieten van een kopje koffie en de kunst aan de wanden die tevens te koop is. De koffie is echter niet zomaar koffie, maar fairtrade koffie! Bovendien bestaat de hele kaart uit biologische producten die absoluut niet duurder zijn dan op andere plekken. De koekjes komen heerlijk vers uit de oven, zelfs de gratis koekjes die je bij je koffie krijgt. Bovendien krijg je een goed gevulde mok en worden de sapjes zelf ter plekke geperst. De broodjes heb ik nog niet kunnen proeven, maar de dampende tosti's roken verukkelijk!
Verder kan je hier ook een biologische/fairtrade High Tea houden met verse zoete en hartige lekkernijen. Hiervoor is een spaciaal ingerichte achterkamer die je doet denken aan een cosy eetkamertje.

Kortom; lief, leuk en goed! Zeker het proberen waard, want alles is naar wens en je bent ook nog goed bezig! Voornemens voor het komende jaar? Nooit meer mijn stoffen boodschappentas vergeten, meer fairtrade producten kopen en vaker naar KEEK!