woensdag 4 juli 2012

Kiss me


11 films in 12 steden, niet zomaar films, maar gay and lesbian films: dat is de Gay & Lesbian Summer Tour, georganiseerd door Cinemien. Ook Utrecht is van de partij. ’t Hoogt programmeert in juli en augustus dit programma aan films waarin homoseksualiteit centraal staat. Het Zweedse Kiss me is een van de gegadigden. Deze nieuwe film van regisseuse Alexandra-Therese Keining wordt al de nieuwste lesbische klassieker genoemd. Het is een fijne zomerse film waarin twee vrouwen elkaar vinden. Zwoel en toegankelijk. 

Het zal je maar overkomen. Je vader verlooft zich met een nieuwe vrouw, jij verlooft je met de man waar je al zeven jaar een relatie mee hebt en vervolgens val je op je nieuwe stiefzus. Het gebeurt Mia (Ruth Vega Fernandez) in Kiss me. Voor ze het weet zoent ze met haar stiefzus Frida (Liv Mjönes) en brengt ze de hele familiesituatie in complexe toestanden. Is haar gevoel voor Frida slechts een zomerse bevlieging en houdt ze nog steeds van haar Tim (Joakim Nätterqvist), of is het meer?

Kiss me is een hele toegankelijke gay and lesbian film. Alexandra-Therese Keining laat Mia en Frida ingetogen worstelen met hun seksualiteit. Met behulp van veel close-ups leert de kijker de twee meiden kennen en hoeft er niet veel gesproken te worden. We zien wat er gebeurt. We zien welke gevoelens er opspelen. Het spel van Vega Fernandez en Mjönes maakt de film sterk. Ze voelen elkaar aan en creeëren chemie op het witte doek. De blauwe ogen van Mjönes zijn doordringend en maken van de personage Frida een ondeugend, doch scherp meisje. Heerlijk kan ze op Vega Fernandez reageren, die vervolgens op het juiste moment haar ogen afwendt en moeilijk kijkt. Lachen en huilen laten de twee je.

De andere reden dat Kiss me zo toegankelijk is, is de cinematografie. Mooie Zweedse landschappen, onscherpe beelden en veel lichte kleuren zorgen voor een zwoele sfeer. De film is een plaatje om naar te kijken en door rustig het verhaal in een zomerse context neer te zetten, is het niet meer dan aannemelijk wat er gebeurt. Ook het erotische gehalte, waar gay and lesbian cinema toch wel om bekend staat, is subtiel. Op één scène na blijft het voornamelijk bij zoenen. Het is dus gewoon een mooi romantisch drama met twee vrouwen in de hoofdrol in plaats van een man en een vrouw. Een heerlijk zwoele zomerse film die ook nog aan het denk zet. Een nieuwe klassieker inderdaad?

Geen opmerkingen: