zondag 15 september 2013

Gember&Taart

What's up? Vorige keer schreef ik al dat het stil is op mijn blog vanwege de stage die ik loop. Dat is niet het gehele verhaal. Ook ben ik afgelopen tijd bezig geweest met mijn huisgenootje Nikki om een catering op te zetten: Gember & Taart. Afgelopen vrijdag verzorgden wij ons eerste evenement, een dinerparty bij ons thuis genaamd Bewust Balkan. 

Na anderhalve dag in de keuken te hebben gestaan, hadden we voedsel voor zo'n dertig man klaar. Allemaal Balkan recepten met een twist. Goulash, bonenstoof, zelfgebakken Lipanje (Servisch brood), dips, een Balkan moussaka, koolrolletjes en heerlijke rijst. Het was een geslaagd feest. Iedereen at voldaan zijn buikje vol. De avond kon echter niet eindigen zonder taart om het bestaan van Gember&Taart te vieren. Wat is er toepasselijker dan... een gembertaart?! Ook voor deze de eerste keer en wat een succes! Voor jullie exclusief het recept. 

Catering nodig? Je weet me te vinden!


Recept

- 150 gram bloem gezeefd, mespuntje zout
- 240 gram witte basterdsuiker 
- 60 gram boter, ijskoud
- 2 eierdooiers 
- 4 limoenen 
- 12 gemberbolletjes, uit potje 
- 3 eieren 
- 4 eetl. slagroom

Schep in een kom bloem, zout en 60 gram basterdsuiker luchtig door elkaar. Snijd de boter in dunne plakjes. Leg ze op het bloemmengsel. Snijd hierna met twee messen de boter door de bloem tot kleine kruimels. Voeg de eierdooiers toe en kneed het deeg snel tot een samenhangende bal. Laat de deegbal, afgedekt met plastic folie, 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de limoenen onder stromend koud water goed schoon. Rasp de schillen van de limoenen af. Pers alle limoenen uit en zeef het sap. Snijd de gemberbolletjes eerst in dunne plakjes en daarna in uiterst smalle reepjes. Klop in een kom de eieren samen met de rest van de basterdsuiker even flink op. Voeg limoensap, limoenrasp en gembersliertjes en room toe. Klop alles nogmaals even flink op. Rol het deeg daarna uit tot een ronde lap. Bekleed de taartbodem en de wand met een passend stuk bakpapier (cirkel middellijn 26 centimeter) en daarna het deeg. Doe het ei-mengsel in de vorm. Plaats de vorm in de reeds voorverwarmde oven. Bak de taart in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Serveer lauw tot koud. 

3 opmerkingen:

Lidi zei

leuk! cateren jullie alleen thuis of ook op locatie?

mama zei

Spannend die Balkan gerechten!

ingeborg zei

Klinkt goed! (Het concept en de taart.)