maandag 16 februari 2009

Revolutionary RoadHet is alweer een tijdje geleden dat we ze samen op het witte doek zagen: Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. Ik weet nog wel dat ik voor het eerst de Titanic zag, de chemie tussen die twee sprong van het beeldscherm de huiskamer in. Voor beide was deze film (en de gevolgde oscars) het begin van hun carriere. Na de Titanic waren ze opeens wereldberoemd en volgde de ene film na de andere. De twee speelden niet meer samen, maar bleven echter wel contact houden. Dat is een van de belangrijkste oorzaken dat deze film wederom schittert; Kate en Leo kennen elkaar door en door!

Het is de verfilming van het boek "Revolutionary Road" van Richard Yates. Het vertelt het verhaal van een Amerikaans getrouwd stel in de jaren '50. Zij is actrice, hij werkt in een grote firma voor reclames. Als April en Frank elkaar ontmoeten, klikt het meteen. Beide zijn ze bijzonder en staan ze anders in het leven dan de rest. Ze zijn special.
Al snel komen de kinderen en verhuizen ze naar een doorsnee woonwijk met allemaal villa's met opritten. Ze voelen zich anders en ook de rest van de
buurt ziet hen als "the Wheelers from Revolutionary Road, or "the Revolutionaries from Wheeler Road". Langzamerhand komen ze echter in de dagelijkse sfeer. Net als honderden andere mannen met bolhoed en pak, legt Frank elke dag zijn reis af naar de grote office in town. Mooie scenes zijn dat, al die mannen.. April zit de hele dag thuis: afwassend, vuilnis buiten zettend, aardappels schillend..
De twee communiseren niet meer met elkaar en beide zijn ongelukkig. Ze leven langs elkaar en de verwachting van het "anders zijn" verdwijnt langzaam.
Dan probeert April de sleur te doorbreken door voor te stellen om naar Parijs te verhuizen. Frank gelooft haar eerst niet, maar wordt dan langzaam meegesleurd in de droom van April. Ze vertellen het hun vrienden, een bevriend koppel en de oudere buren, en die zijn eerst vol ongeloof. Langzamerhand accepteren die het wel, want de Wheelers zijn "bijzonder".
Maar als Frank dan een betere baan aangeboden krijgt, begint de twijfel bij hem toe te slaan.. Moeten ze dit wel doen? Kan hij niet beter hier blijven en geld verdienen? Moet hij wel zijn vrouw laten werken in Parijs en zelf nadenken wat hij nou eigenlijk wil? Dat gaat toch wel een beetje ver..
Zoals je al kan raden, gaat alles mis. The special family isn't so special...

De film heeft me heel erg aan het denken gezet. Mensen zien zichzelf als bijzonder en dat houdt hen levend, denk ik. Het gevoel dat je bijzonder bent, geeft je een kick en daardoor vergeet je de zinloosheid in het dagelijks leven. Ook durf je daardoor te leven, echt te leven.
April verliest op een gegeven moment dit gevoel, daardoor is ze verloren...Revolutionary Road

Regisseur: Sam Mendes

1 opmerking:

Lidi Kleijn zei

Mooi geschreven recensie...