zondag 22 februari 2009

Vicky Christina Barcelona


Setting: twee vriendinnen samen op vakantie in Barcelona.
Gevolg: hele bizarre liefdesverwikkelingen met de mooie Spaanse artistieke cultuur als achtergrond. Dat is de film Vicky Christina Barcelona.

Een tijdje geleden heb ik deze film gezien in de Movies met Vivianne. Ik was er helemaal weg van, en zij ook. We hebben er nog eindeloos over na gepraat, maar deze film bracht ons vooral op het punt "vriendinnen op reis". Een paar weken daarvoor hadden we namelijk onze reis naar Parijs geboekt. Samen voor het eerst zelfstandig zonder ouders in een wereldstad. Jaja, spannend. Al heel lang hebben we er naar uit gekeken en morgen gaan we eindelijk. Quatre jours a Paris avec une amie!Maar goed, tijdens het inpakken schoot Vicky Christina Barcelona weer door mijn hoofd. Zal ik eens wat over de film vertellen?
Het is een film over twee vrouwen uit New York die samen een paar maanden naar Barcelona gaan in de zomer. Vicky is braaf en verloofd, Christina is wild en impulsief. Al snel ontmoeten ze de kunstenaar Juan Antonio Gonzalo. Cristina voelt zich meteen tot hem aangetrokken en als zij en Vicky hem dan later in een restaurant tegenkomen, begint het flirten. Hij nodigt hen uit om met hem mee te gaan naar een dorpje in de buurt en make love. Tegen Vicky in drijft Christina haar zin door en die avond zitten ze nog met z'n drieen in een privejet in de storm.
De eerste dag gaan ze met z'n drieen op pad. Dan wordt Christina echter ziek en zijn Juan Antonio en Vicky op elkaar aangewezen. Uiteindelijk valt Vicky voor Juan na een mooie voorstelling met gitaarmuziek te hebben bijgewoond (echt om bij weg te dromen: oa Emilio de Benito en zijn Granada). Ze vergeet haar verloofde en ze vergeet Christina..
Na dit weekendje weg houden Christina en Juan Antonio contact en uiteindelijk zet hun relatie door. Christina is gelukkig in het artistieke leventje van Juan en ze trekt bij hem in. Dan verschijnt Maria Elena, de ex van Juan en een mooie rol voor Penelope Cruz op het toneel. Maria Elena is gek en Juan Antonio neemt haar op in huis omdat hij het zijn taak vindt om voor haar te zorgen. Langzamerhand ontstaat er een driehoeksverhouding.. Maar of dat goed gaat met de wispelturige Maria Elena en met de Christina die nooit helemaal gelukkig is? En Vicky en haar verloofde, Vicky die zich begint af te vragen of haar toekomst wel is wat ze wil..Het is een bizarre film. De personages zijn vreemd en het verhaal is niet zomaar een romantische komedie. De goed gespeelde rollen worden afgewisseld met heerlijke Spaanse deuntjes en beelden van het mooie Barcelona en omgeving.
De film is echter duidelijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet van het absurde houden en je moet ook je verwachtingen kunnen bijstellen. Wederom weer een heerlijk Europese art-house film!

Nu hopen dat mijn tripje naar Parijs toch niet zo verloopt..Vicky Christina Barcelona

Regisseur: Woody Allen

Vicky: Rebecca Hall
Christina: Scarlett Johansson
Juan Antonio: Javier Bardem
Maria Elena: Penelope Cruz

ps. Misschien nog een leuk weetje. Javier Bardem en Penelope Cruz hebben elkaar op de set gevonden. Het Spaanse stel is helemaal weg van elkaar!


1 opmerking:

Lidi zei

Veel plezier in Parijs!!!!