maandag 4 november 2013

Fantastische risotto

Drup. Drup. Drup. Regen. Herfst. Tijd voor comfort food. Bij mij krijgt dat meestal de vorm van soep. Pompoensoep, courgettesoep, bietensoep, wortelsoep. Je lepelt het op, wordt langzaam warm van binnen en kruipt nog eens lekker weg op de bank met een film of een serie. Al een tijdje volg ik Yellow lemon tree, een blog van een Utrechtse studente. Haar definitie voor comfort food is net wat anders. Een pan risotto is haar ultieme troosteten. Een paar weken geleden probeerde ik haar risotto met chorizo, chili en lente-ui. Ze heeft gelijkt. Dat is zeker troosteten. Vandaag, passend bij de omstandigheden, deel ik met jullie het iets aangepaste recept. Enjoy!

Recept

Voor 4 personen

1 gele ui, gesnipperd
1 knoflookteen, gesnipperd
50 gram roomboter
olijfolie
400 gram arborio rijst
150 ml witte wijn
1,5 liter groentebouillon
1 chorizo worst
4 stengels bosui
2 chilipepertjes
150 gram geraspte Parmezaanse kaas 
versgemalen zout & peper

Snijd de chorizo in mooie kleine blokjes. Bak ze in ongeveer 5 minuten op hoog vuur in een koekenpan knapperig en bruin. Schep ze uit het bakvet en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de bosui en de chilipepertjes in dunne ringetjes. 

Breng de bouillon aan de kook in een kleine pan. Houd warm op laag vuur.

Verwarm de olijfolie en de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de ui, chilipepertjes en knoflook op laag vuur. Doe de rijst erbij en schep om tot hij glazig gaat zien. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen. Voeg nu met een soeplepel een lepel bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel toe als de vorige lepel bouillon helemaal is opgenomen. Roer regelmatig met een houten lepel door de pan, zodat de rijst de bouillon goed kan opnemen. Haal de pan van het vuur als de rijst 'al dente' is, maar nog wel een bite heeft (na ongeveer 20-30 minuten). 


Roer de chorizo, bosui, chili's, parmezaanse kaas en de rest van de boter erdoor. Laat even staan. Schep de risotto in diepe borden en garneer met wat bosui, parmezaan en eventueel wat rucola voor erbij. Jummie!

3 opmerkingen:

Rachel zei

Klinkt goed! Dit ga ik binnenkort eens uitproberen :-)

Zusje van Rachel zei

Ik ga het woensdag voor Rachel maken :)

mama zei

Maak je het ook een keertje voor ons?