zondag 17 oktober 2010

La cucina verde


De Italiaanse keuken is klassiek en bekend. Pasta's, sauzen, machtige toetjes en veel vlees. Dat laatste is zoals jullie wel weten niet helemaal mijn ding en daarom was ik ook heel blij toen ik op het kookboek La cucina verde kwam: een Italiaans groentekookboek.

Carlo Bernasconi, de auteur, vertelt in het voorwoord over zijn nonna, die in de jaren 30 een Italiaans restaurant in Zürich runde. Zij was degene die hem aan het koken heeft gezet. Zijn vorige kookboek, La nonna, wijdde hij aan haar specialiteiten: veel vlees en vis. In 2005 opende Bernasconi echter zijn eigen restaurant en in zijn keuken werd groente het grote handelsmiddel. De opvolger van La nonna werd dus ook een groentekookboek.


Achttien hoofdstukken telt het boek, allemaal gekenmerkt door een groentesoort: funghi, zucca, carota, patata. De recepten zijn heerlijk italiaans. Risotto komt langs, pasta's, hartige taarten, soepen en natuurlijk lekkere bijgerechten (voor bij vlees ja).

Ik val bij kookboeken altijd op de vormgeving en meestal zijn het foto's die het doen. Dit kookboek heeft echter een totaal ander karakter. Larissa Bertonasco zorgde voor mooie illustraties die het net zo goed doen als foto's. Italië dus niet in echt in beeld, maar sfeervolle tekeningetjes van nonna, marktjes en groentes.

Torta di riso e spinaci (hartige taart van rijst en spinazie)


200 g diepvriesspinazie
320 g carnaroli-rijst
1 ui
50 g boter
1 dl witte wijn
5 dl groentebouillon
100 g geraspte Parmezaanse kaas
4 eieren
3 eetlepels paneermeel
olijfolie
zout, zwarte peper


Pel de ui en snipper hem fijn. Fruit de ui 5 minuten in een pan in de helft van de boter op een middelmatig vuur. Voeg de rijst toe, roer alles om en giet de witte wijn erbij. Giet vervolgens beetje bij beetje de groentebouillon erbij en kook de rijst al roerende beetgaar.
Meng ondertussen de ontdooide en goed uitgeperste (!) spinazie met de Parmezaanse kaas en breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Roer de gekookte rijst met de rest van de boter en de eieren tot een egaal mengsel en meng dan de spinazie erdoor.
Bestrijk een ronde bakvorm (doorsnede 26 cm) met olijfolie en bestrooi de vorm met paneermeel. Schep het mengsel van spinazie en rijst in de bakvorm en strijk alles glad. Bak de hartige taart circa 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.

1 opmerking:

mama zei

Heerlijk zo'n boek met alleen groenterecepten, zonder gelijk in de vegetarische wereld met tofu en andere vleesvervangers terecht te komen.