vrijdag 17 juni 2011

Op naar de Belgische wanorde

Al een paar dagen gaat het in het nieuws niet alleen over oorlog en economie, maar ook over de ruimtelijke ordening. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft bedacht dat het allemaal wel wat simpeler kan en vindt dat Nederland wel wat meer op België mag gaan lijken. Maar weet ze dat wel zeker?

Nederland is al jaren een voorbeeld voor Europa wat betreft ruimtelijke ordening. Het klopt dat bouwen in Nederland een aardig gedoe is qua vergunningen, maar daardoor is er wel een goede structuur. België is het tegendeel. Ik weet altijd meteen wanneer ik de Belgische grens over ben, op de fiets, in de auto en ook in de trein. Niet alleen het spoor en de wegen zijn opeens slechter, maar ook de bebouwing is totaal anders. Lintdorpen volgen elkaar op, aan een authentiek centrum doen ze niet en het is een grote bouwrommel. Wat in Nederland slechts het geval is als je een stationsbuurt passeert, is in België door de hele stad zichtbaar. Huisje hier, huisje daar, een tankstation ertussendoor. Ook nog een supermarkt nodig? O die past hier nog wel.

Volgens een uitdrukking worden Belgen geboren met een baksteen in hun maag: iedereen moet bouwen. Het huisje-boompje-beestje idee van de toekomst wordt bij een Belg gekarakteriseerd door zijn eigen huisje. Het liefst zelf ontworpen en zelf gebouwd. Divers, zo zou je de ruimtelijke ordening kunnen noemen daar, ja divers en afwisselend.. Natuurlijk stimuleert dit de creativiteit van de technische Belg en levert dit af en toe fraaie straatbeelden op, maar ik weet niet of minister Schultz wel helemaal door heeft wat ze nu gaat krijgen. Een hoop minder papierchaos, maar wel een hoop meer bouwchaos.

1 opmerking:

mama zei

Leuk stuk!