zondag 28 augustus 2011

Waterige opening

Ik ben weer terug in de Lage Landen, jawel, in de regenachtige koude Lage Landen. Is het hier herfst ofzo? Na drie weken te hebben geleefd met een brandende zon is het wel weer even wennen om een vest, een jas en een das om te doen. Eind augustus ja, dat hoort niet helemaal.

Dit weekend is in Amsterdam de opening van het Culturele Seizoen. Elk jaar als de zomer ten einde loopt kan ik me warmen met de evenement en mijn agenda weer helemaal vol plannen met theater, muziek, dans en tentoonstellingen. Hoewel het voorgaande jaren meestal zonnig en dus enorm druk was, is het dit jaar ook een geslaagde editie.

Uitgerust met paraplu's en regenjassen waagden veel mensen zich alsnog gistermiddag en -avond naar het Museumplein. Ja, de echte cultuurliefhebber, de mensen van de linkse hobby's. Het was in mijn ogen fijn dat de Uitmarkt zich weer terug had verplaatst naar het Museumplein. Tussen het Rijks, Stedelijk en Van Gogh stonden zoals vanouds de kraampjes van de musea en de gezelschappen, richting Leidseplein bevonden zich de boeken en alles was op loopafstand. Drie grote podia maakten bovendien de sfeer op het neppe gras.

Het muziekprogramma was dit jaar heel erg fijn. Op zaterdagmiddag deed Novack, een opkomend indiebandje, de regen verdwijnen, gevolgd door Perquisite die met zijn zomerse muziek de zon deed schijnen. Jawel, weg met de paraplu's. Zaterdagavond kleurde de lucht pikzwart boven het Museumplein, maar met de jazztonen van Bruut en de wat aparte muziek van Koffie was de regen te overleven. Het hoogtepunt die avond was Schradinova, de band van Janne Schra, die veel te kort speelde naar eigen wens en die de lucht deed open trekken. Een verrassing was vervolgens de band Milkbar die met zijn vrolijke muziek de mensen liet swingen.

Ook leuk was de Wie is er bang voor Virginia Woolf Marathon in het DeLaMar theater. Zes keer traden verschillende koppels op in het nieuwe theater om een scene uit dit theaterstuk te vertolken. Het inleidende quizje was een beetje jammer, maar de scenes waren erg leuk. Interessant is het om te zien hoe verschillend acteurs een rol kunnen neerzetten. De officiële actrice voor deze rol, Olga Zuiderhoek, was hoe dan ook het best.

Ja de Uitmarkt van Amsterdam. Het Cultureel Seizoen is weer geopend, het nieuwe jaar is weer begonnen. We gaan ervoor.