vrijdag 27 april 2012

This Must Be The Place

Niet alleen in het Huis van Marseille wordt op dit moment het werk van een Zuid-Afrikaanse fotograaf tentoongesteld, ook in het Fotomuseum Den Haag. Pieter Hugo krijgt met de tentoonstelling This must be the place de ruimte om zijn afwisselende oeuvre te tonen. Het hedendaagse Afrika wordt in zijn werk op een interessante wijze vanuit verschillende perspectieven belicht. 

Genocide, Nollywood, een dierencircus: je kan het zo gek niet bedenken of Hugo maakte er een serie van. In de drie kleine zalen toont het Fotomuseum enkele van deze reeksen. Hoewel de thema's dus uiteenlopen van werkelijk drama tot gewoon portretteren werken bijna alle foto's confronterend. Zo is de reeks The Hyena and the Other Men een reportage van Hugo's reis met een dierencircus. Stugge mannen zijn afgebeeld met hun soms met geweld getemde dieren. Opmerkelijk is de relatie tussen mens en dier die op de foto's zichtbaar wordt. De straatartiesten lijken enerzijds de baas, maar anderzijds op gelijke voet te staan. 


Ook mooi is de serie Kin, over Hugo's eigen leven. Hij biedt hiermee een intrigerende kijk op zijn bestaan. Zo is bijvoorbeeld zijn familie afgebeeld. We zien zijn moeder, zijn vrouw hoogzwanger en naakt, en ook zijn dochtertje Sophie in een roze hanssopje met een roze kinderbuggy, midden op een asfaltweg. De foto's zijn zo persoonlijk, zo privĂ©. Daarnaast fotografeerde hij in deze serie ook kennissen, zoals de vijf jongens met hun geruite jassen hieronder. Een prachtige compositie. 

Tot slot heeft Hugo veel oog voor ellende. Jongeren op de vuilnisbelt, botten van de genocide in Rwanda, portretten van AIDS doden, albino's en blinden: je wordt er niet bepaald vrolijk van. Veel van zijn series zijn ontstaan uit een krantenartikel, radio- of televisie-item. Hugo toont het werkelijke Afrika na de apartheid: hard, gespleten en dus confronterend. 

Nog tot 20 mei in het Fotomuseum Den Haag. 

Geen opmerkingen: