dinsdag 29 mei 2012

Elles

Naakte lichaamsdelen, gehijg, gekreun, en alles in sterke close up. Dat is de opening van Elles, de nieuwste film van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska. Voor de verandering ging Szumowska in het Frans aan de slag en castte ze onder meer Juliette Binoche voor een hoofdrol. De beelden van Parijs zijn inderdaad schitterend en zeker een goede keuze. Helaas is dat maar een van de weinige successen van de film. De expliciete sexscènes zorgen voor aversie en eigenlijk komt geen van de personages echt tot zijn recht. Jammer voor zo’n interessant thema. 

 
Met Elles wil Szumowska een speciaal soort prostitutie bloot leggen: prostitutie als bijbaantje. De film gaat over een journaliste, Anne (Juliette Binoche), die bezig is met een artikel over studentes die zich naast hun studie aanbieden. Uit de verhalen van Charlotte (Anaïs Demoustier) en Alicja (Joanna Kulig) haalt Anne al snel dat ze erin zijn gerold om het geld. Beide komen uit een armer milieu en zagen geen uitweg. “Zeg nou zelf”, zegt Charlotte tegen Anne, “het ergste is een woonkazerne, om daar in te wonen, de geur van goedkoop meubilair.” Hoewel de twee meiden aardig positief over hun werk spreken, komt langzamerhand ook de harde kant aan bod. Dit schokt Anne, maar hoe verder ze zich in het onderzoek stort, hoe meer ze ook gaat verlangen naar de spanning. Al helemaal wanneer ze beseft dat haar man misschien ook een van de verveelde echtgenoten is waarmee de dames het doen.

Verwarrend aan Elles is helaas de flashbackstructuur en het daardoor ontbreken van een verteller. Het verhaal is duidelijk vanuit Anne geschreven, maar ze komt net te weinig aan bod om deze keuze sterk te maken. Af en toe vinden er lukraak scènes plaats met Charlotte en Alicja die zorgen dat Anne’s verhaal niet de diepte in kan. Dit is ook jammer, omdat Binoche wel goed in haar rol zit. Hoewel ze aardig doet denken aan haar rol in La vie d’une autre, die nu ook in de bioscopen draait, is ze overtuigend met weer een stuk huwelijk en een onbevredigend verlangen. Haar gepeins spreekt voor zich.  


 
   

1 opmerking:

mama zei

Gepikt van 'Belle de jour?