woensdag 17 april 2013

De keuken is haar plaats niet meer

De droom van alle vrouwen: een nieuwe mixer, een vaatwasmachine, of een liefhebbende echtgenoot om voor te koken? Het lijkt denigrerend, zelfs uit de tijd. Leven we niet in een eeuw waarin seks niet langer carrière en succes bepaalt? De Franse film geeft antwoord.

Een paar maanden geleden kondigde premier Jean-Marc Ayrault aan dat alle Franse ministers op anti-seksismecursus moeten. Man én vrouw. Aanleiding was het mannelijk fluitconcert en de ‘oeh’s en aah’s’ die minister Cécile Duflot kreeg toen ze in juni een leuke jurk aanhad. Hoewel Frankrijk begin 2011 een vooruitstrevend vrouwenquotum van 40% instelde, kent het een diepgewortelde mannentraditie. Denk alleen al aan de affaire rondom Dominique Strauss-Kahn die vorig jaar veel stof deed opwaaien. Aan deze geschiedenis van seksuele ongelijkheid moest volgens Ayrault nu eindelijk een einde komen.

Maar is dat niet wat naïef? Een cursus om een eeuwenoude sociale verhouding te veranderen? Frankrijk is bij uitstek een ‘macholand’. Nog geen jaar geleden nam het land afscheid van Nicolas Sarkozy, die door velen ‘het alfamannetje van Europa’ werd genoemd. Zijn huwelijk met een van Frankrijks mooiste vrouwen, zijn liefde voor dure spullen en reisjes, en zijn gladde voorkomen deden hem te boek staan als macho. Bovendien werd zijn houding tegenover vrouwen door menig journalist(e) bekritiseerd. Wanneer zo’n leider wordt gekozen door man én vrouw, lijkt de alfaman niet zomaar het land uit te zetten. De rollen zijn gewoon zo verdeeld, toch?

1 opmerking:

mama zei

Leuk stuk!