dinsdag 30 juli 2013

Het ABC van Lyon

Lyon: de stad met twee heuvels, de stad met twee rivieren. De stad die je passeert op weg naar het zuiden. Ik bracht er een semester door. Tijd om deze mooie stad dus in het zonnetje te zetten met een ABC: Archeologie en Architectuur, Bouchon en Canuts.

De culinaire hoofdstad van Frankrijk. Het economische en politieke centrum van de regio Rhône-Alpes. De tweede of derde stad van Frankrijk (de Lyonesen vechten erom met de Marseillais). Hoewel Lyon een van Frankrijks grootste steden is, is het geen toeristische stad. Kalm kabbelen de Rhône en de Saône door de stad, terwijl de Lyonesen zich rustig naar werk, restaurant en festival begeven. Het is een aangename stad om in te wonen of te bezoeken. Er is genoeg te doen.

 Architectuur
  
De A van Archeologie en Architectuur 
Lyon kent een lange geschiedenis. Al zo’n 3000 jaar wonen er mensen langs de twee rivieren. Pas echt een stad werd het gebied ten tijden van de Romeinen. Lugdunum (letterlijk vertaald: Heuvel van de god Lug). Vandaag de dag zien we nog veel verwijzingen naar deze periode. Een oud amfitheater waar in de zomer concerten worden gegeven (Les Nuits de Fourvière), een Gallo-Romeins museum en her en der in de stad andere opgravingen.

Naast deze antieke architectuur is Lyon ook de stad van Tony Garnier, een architect en urbanist eind negentiende, begin twintigste eeuw. Zijn werk wordt meestal aangeduid als utopische architectuur: zijn ideale stad was een stad waar urbane functies en activiteiten zijn gescheiden. In Nederland zien we dit idee terug in het werk van architect Cornelis van Eesteren in Slotervaart (Amsterdam). Garniers erfenis in Lyon zijn Halle Tony Garnier (een enorme concertzaal), Stade Gerland waar het voetbalteam Olympique Lyonnais sinds 1950 zijn thuisbasis heeft, l’Hopital Édouard-Herriot (het grootste ziekenhuis van de regio) en een hele wijk genaamd Le Quartier des États-Unis. Het leuke aan dit laatste project zijn alle muurschilderingen. Vijfentwintig muurschilderingen vullen ruim 230 m2. Het is het werk van artiesten uit alle hoeken van de wereld. Ongeveer de helft verbeeld de utopische ideeën van Garnier.

Verder lezen?

Geen opmerkingen: