donderdag 10 oktober 2013

Zweedse kaneelbroodjes


Zweedse kaneelbroodjes. Jullie zagen ze afgelopen week al voorbij komen. Een recept kon dus ook niet uitblijven. Al lange tijd stonden ze op mijn 'homemade lijstje'. Ik ben nog nooit in Zweden geweest en heb ze dus nog nooit 'echt' gegeten. Vergelijken kan niet, maar - al zeg ik het zelf - mijn eigen versie was best goed. Hopelijk krijg ik komend jaar de kans om echte Zweedse kanelbullar te proeven. Naar Zweden binnen een jaar? Ik ga de 'uitdaging' aan. 

Recept

525 g bloem
100 gram suiker
½ theelepel zout
½ theelepel kardemom
60 gram gesmolten roomboter
1 zakje droge gist 
3,25 dl. lauwe melk.

Voor de vulling heb je nodig :
70 gram roomboter
70 g suiker 
10 g kaneel

Afwerken met : 1 geklopt eitje, witte greinsuiker


Doe het meel in een grote mengkom en meng er de kardemom doorheen. Maak in het midden een kuiltje. Strooi aan de buitenkant van het meel het zout. In het kuiltje doe je de gist en de suiker en dan giet je er de gesmolten boter bij. Roer met een vork in het kuiltje de boter erdoor heen. Voeg dan steeds een scheutje melk toe, dat je vervolgens met de vork weer goed doorroert. Op een gegeven moment krijg je een flinke klodder deeg en daarom heen nog wat meel; roeren gaat niet meer zo gemakkelijk. Dan doe je de vork weg, en ga je het geheel met de hand goed doorkneden. Als je een mooie bol deeg hebt, kneed je nog zeker 6 minuten. Vergeet niet af en toe de deegbal op de tafel te gooien; dit bevordert het rijsproces. Zet de kom met een vochtige theedoek eroverheen op een tochtvrije plek een half uurtje om te rijzen. 

Meng intussen de boter, suiker en kaneel voor de vulling. Haal een bakrooster uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Als het deeg gerezen is, bestuif het aanrecht of keukentafel met meel en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1 cm dik. Bestrijk de plak met het botermengsel. Rol de plak op tot een dikke worst. Snij vervolgens van de rol, gelijke plakken van ongeveer 1,5 cm en leg de plakjes op het bakpapier. Leg een theedoek over de bakplaat en laat de kanelbullar rijzen, ongeveer een uur. Verwarm de oven voor op 250 graden. Als de rolletjes deeg gerezen zijn, bestrijk ze dan met het geklopte ei en bestrijk ze met geklopt ei en strooi er de greinsuiker over. Schuif de roosters in de oven en bak de broodjes op 225 graden zo’n 15 minuten. Ze moeten lichtbruin zijn. Let op: boter en suiker gaat karamelliseren. Draai de broodjes op tijd om! Laat ze even afkoelen en dan..... smullen maar.

2 opmerkingen:

Steffie zei

Ankie en ik hebben een trip naar Zweden gepland voor komende zomer, wanna join us? ;)

mama zei

Ze waren heerlijk!