dinsdag 25 mei 2010

Festival aan de Werf


Al enkele dagen is het begonnen, eigenlijk zijn we al op de helft: het Festival aan de Werf in Utrecht. Sinds vorige week donderdag tot en met deze zaterdag zijn er overal in Utercht theaterproducties en is het Neude omgetoverd in een heus podium met bar. Wederom ben ik als vrijwilliger kaartjes aan het scheuren, nog maar heel weinig gezien, maar hier wat tips!


Janken en Schieten - Ilay den Boer
Op het Festival zijn niet de standaard Shakespearegezelschappen te zien, ook geen Brecht of Ibsen, nee. De producties zijn meestal van kleinschalige gezelschappen en het allemaal modern, experimenteel. Het publiek wordt uitermate betrokken bij de voorstelling. Janken en Schieten is een mooi voorbeeld.
Aan het einde van het TNT-terrein, vlak aan het spoor, staat een oude bus waarmee llay den Boer ons meeneemt op de reis naar Israel die zijn oma heeft afgelegd. Met twintig man nemen we plaats in de bus. Al vertellend toont Ilay met assistentie van Jacobien het levensverhaal van een Joodse vrouw die haar hele leven op zoek is naar de vrijheid. Jacobien speelt oma, Ilay speelt de rest en vertelt. Zo gaan we van de Joodse ghetto in Litouwen langzaam naar Israel, via onder andere Polen en Italië.
Den Boer maakt goed gebruik van zijn attributen en zijn publiek. Wij voelen ons een van de groepsgenoten van oma en haar angsten en blijdschap nemen ons helemaal mee. De bus is ultiem gekozen! Pakkend is de treurnis, het besef van de vele doden, de kwestie dus Joden en Palestijnen en de zoektocht van lieve oma. Intrigerend en meeslepend!


Ergens en overal - TIN & Vrede van Utrecht
Fietsend langs het Lukasbolwerk valt het iedereen op: een gele muur met blauwe en oranje huisjes: wat is dat? Elk kind zeurt weer tegen mams en paps: stoppen! Dit is Ergens en Overal, een interactieve tentoonstelling over locatietheater. Aan de hand van verschillende huisjes raak je bekend met de geschiedenis, het heden en het verleden van locatietheater. We ervaren de grootste vijand, regen, door met een parapluutje door de buien te lopen. We zien locaties, geordend op water, zand, industrie, die de laatste jaren zijn gebruikt. Afwisselend en inspirerend is de tentoonstelling. Wat in eerste instantie voor veel mensen saai lijkt te zijn, blijkt leuk en leerzaam!


Bandjes op het Neude
Jawel, en elke avond kan je gratis naar bandjes luisteren op het Neude. Gister stuitte ik toevallig op Woost, een opkomend Utrechts bandje. Gave gitaarsolo's, lekkere stemmen en een gezellige stemming. Vrijwilligers, Utrechtenaren, studenten. Iedereen vindt elkaar met een biertje in de hand, luisterend naar muziek.
Morgen I Am Oak en Sophie Hunger. Donderdag The Mad Trist!

1 opmerking:

mama zei

Wat een bijzondere voorstellingen!
Leuke stad!