zaterdag 27 november 2010

Kikkererwten-spinaziesoep

Als je zelfs geen lust meer hebt in eten, dan is er iets goed mis. Al observerende zag ik de laatste weken enkele mensen in mijn omgeving hun eetlust verliezen. Van acht boterhammen als lunch naar met moeite eentje, van altijd heerlijk willen koken naar een halve diepvriespizza.. Dit keer ging het niet om vooruitziende diëten zodat het voornemen om af te vallen in het nieuwe jaar een keer niet op prioriteit één zou staan, dit keer was het eerder een vroege winterdepressie. Geen lust, wallen, moeheid en het niet meer weten. Om toch iets van troost te hebben, warme troost met vitamines zelfs, deze kikkererwten-spinazie soep. Een fijne prut die gemakkelijk naar binnen glijdt, ook in moeilijke tijden.



Recept

- 300 g panklare spinazie

- 1 sjalot, fijngesneden

- 1 wortel, fijngesneden

- 2 teentjes knoflook, fijngesneden

- 30 g peterselie, grofgehakt

- 1 theelepel paprikapoeder

- 800 ml groentebouillon

- 400 g kikkererwten
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblad

- 125 ml zure room

In pan 1 el olie verhitten. Spinazie al omscheppend in 3-4 min. laten slinken. Spinazie in zeef laten uitlekken, met bolle kant van lepel vocht eruit drukken en blad grofsnijden. Pan schoonvegen met keukenpapier en rest van olie verhitten. Sjalot, wortel, knoflook, peterselie en paprikapoeder 3 min. fruiten. Bouillon erbij schenken en helft van kikkererwten erdoor roeren. Kruidnagels in laurierblad steken en aan soep toevoegen. Soep 5 min. zachtjes laten koken. Laurier en kruidnagels uit pan nemen en soep met staafmixer pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Spinazie en rest van kikkererwten door soep roeren en kort meewarmen. Soep in vier diepe borden scheppen. In midden van elk bord volle eetlepel zure room scheppen. Lekker met volkorenbrood.

2 opmerkingen:

mama zei

Heb jij ook last van winterdepressie?
(Zou me niets verbazen met al die stress!)

Lidi zei

Ook zonder depressie lijkt me dit 'n heerlijk soepje!