maandag 11 juli 2011

Van Gogh in Antwerpen en Parijs

De werken van Van Gogh kennen we inmiddels wel, zou je denken. De vaste collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam hangt er al jaren en slechts af en toe wordt er een nieuwe aankoop gedaan. Voor de tijdelijke tentoonstellingen bezoekt de niet-toerist dus het museum. Hoewel? Het kan ook voor de bestaande stukken.

Het Van Gogh Museum laat deze maanden met de tentoonstelling Van Gogh in Antwerpen en Parijs zien dat men ook nieuwe inzichten kan op doen met de vaste collectie. De afgelopen tijd hebben ze 93 van hun stukken opnieuw onder de loep genomen en enkele hiervan lichten ze nu uit. De vragen die ze hierbij stellen, zijn wat is er afgebeeld, hoe kunnen we de werken beter dateren, welk materiaal is er eigenlijk gebruikt en hoe bouwde Van Gogh nu zo'n schilderij op? Er is bovendien gekozen voor een interdisciplinaire benadering: kunsthistoricus, restaurator en natuurwetenschapper staken de handen bijeen.

Het resultaat is leuk. De lerende tentoonstelling doet je met een ander oog kijken naar de schilderijen van Van Gogh. Zo laten vier schilderijen van een gipsen torso duidelijk zien dat Van Gogh's stijl veranderde. In een jaar ging hij van dikke penseelstreken naar subtiele arcering. Ook laten ze zien dat hij niet zomaar even schilderde. Van Gogh was niet de 'tralala' schilder maar gebruikte ook perspectieframen. Het leukste is misschien nog wel de bestudering van een schilderij met een graanweide en een leeuwerik. Jarenlang werd dit schilderij bestempeld als 'Korenveld met Leeuwerik', maar wat blijkt het is helemaal geen leeuwerik. Het is een patrijs. De titel veranderen dus maar..
Ook wordt er aandacht besteed aan de veranderingen die Van Gogh doormaakte. Van realist tot modernist is uitgebeeld in een tijdslijn met daarbij zeven sleutelmomenten. Duidelijk is te zien hoe Van Gogh tussen eind 1885 en begin 1888 zich ontwikkelde.

Ja de tentoonstelling is een leuke leerzaam ontdekkingstocht door een kleine periode van Van Gogh. Deze enkele jaren worden goed uitgelicht en met heldere teksten krijgt de bezoeker echt een lesje kunstgeschiedenis mee. Let wel, lesje, het is niet heel erg veel..


1 opmerking:

mama zei

Ik ga snel kijken, ben benieuwd.