dinsdag 5 juli 2011

World Press Photo

De wereld is eigenlijk een grote ellende, dat blijkt maar weer bij een bezoekje aan de World Press Photo van dit jaar. Voor het eerst was het ditmaal niet in de Janskerk in Utrecht, maar in het UMC op de Uithof. Een afgescheiden opstelling in de kantine toonde het wereldnieuws van afgelopen jaar. Tussen het geroezemoes van studenten geneeskunde kon je je verbazen over de beelden. En je medebezoekers? Dat waren grotendeels verplegers met pauze. Beetje apart.

De tentoonstelling is altijd een mix van alles. We zien Julian Assange, het hoofd van Wikileaks, na zijn arrestatie geportretteerd door Seamus Murphy. Een donkere foto met een mooi belicht gezicht. Ook zien we Polen rouwen om hun neergestorte president en verbazen we ons om de Somalische vluchtelingen die op weg zijn naar Europa. Veel ellende zoals altijd. Opvallend zijn trouwens de vele natuurrampen die een prijs hebben gewonnen. Aardbevingen, moeson en vulkaanuitbarstingen zijn afgebeeld. Foto's van Haiti wonnen bijvoorbeeld de eerste prijs in General News Stories en ook in Spot News Stories.

De winnaar van de World Press Photo is de alom bekende foto van het mooie Afghaanse meisje Bibi Aisha. Zij liep weg bij haar man omdat ze werd mishandeld. Enkele dagen later werd ze echter opgezocht door mannen van die stam en sneden zij als straf haar neus en oren weg. Het portret van dit mooie, mishandelde Afghaanse meisje treft diep.

Gelukkig zijn er ook categorieën die de wereld wat vrolijker afbeelden. Sport bijvoorbeeld, hier zien we onder andere la lucha libre, ofwel vrijworstelen in Bolivia. Het zijn echter geen mannen in de ring, maar vrouwen in Boliviaanse klederdracht. Hoedjes, hoepeljurken en vechten maar. Ook de natuurfoto's zijn een waar feest: mooie zwanen in de sneeuw, een meeuw die je bijna omver vliegt en een olielek. Ja hoewel dat laatste natuurlijk niet heel leuk is, val ik altijd voor de foto's ervan! Tot slot is de categorie Arts and Entertainment ontroerend. Een vrouwtje is geportretteerd terwijl ze cello speelt achter een paar hekken midden in een sloppenwijk in Congo. Overdag verkoopt ze eieren om rond te komen, maar ook speelt ze in het Orchestre Symphonique Kimbanguiste, het enige Midden Afrikaanse orkest. En ook de foto's van de bezoekers van een reizende bioscoop in India zijn schitterend. Blije gezichten, beschenen door het scherm. Hoewel Bollywood zo veel films per jaar produceert, ziet het Indiase volk amper wat. Slechts 13 schermen per een miljoen inwoners heeft het land.. Zie ze genieten! Dat maakt al de ellende toch weer goed.



1 opmerking:

mam zei

Wel heel bijzondere foto's heb je uitgekozen, vooral die meeuw blijft fantastisch.