dinsdag 7 februari 2012

Schoonheid in veelvoud

Het fin de siècle in Parijs is een bejubelde periode. Rond de eeuwwisseling was Parijs het middelpunt van de wereld. Literatuur, muziek, filosofie en beeldende kunst: alles bloeide daar. Het Van Gogh Museum laat de komende maanden een van de opkomende kunstvormen uit die tijd zien: prenten. Met de tentoonstelling Schoonheid in veelvoud toont het museum zijn hoogtepunten.

Iedereen kent ze wel: le Chat Noir, de prenten van Henri Toulouse-Lautrec.. Er is echter nog meer. De prentkunst is veel breder dan deze paar bekende prenten. Rond 1900 waren prenten geheel geintergreerd in het dagelijkse leven. A
ffiches, theaterprogramma's, menukaarten, bladmuziek: al die mooie prenten waren heel normaal en het Van Gogh geeft overal een voorbeeld van. Ook laat het museum duidelijk zien dat prentkunst deel was van de strijd die de avant-gardisten voerden over het verschil tussen lage en hoge kunst. Prenten waren voor iedereen, maar werden tegelijkertijd verheven. Ook toen waren er al handelaren die ze museumwaardig bestempelden. Het is dus niet eens zo toevallig dat we ze nu en masse bewonderen.

Schoonheid in veelvoud biedt niet heel veel nieuws, maar is toch wel een bezoekje waard. Al met al is het een mooi overzichtje van al die mooie prenten.

1 opmerking:

mama zei

Ik ga snel kijken!