dinsdag 12 juni 2012

Moonrise Kingdom


Ik weet niet wat ik erover moet schrijven, het is gewoon geweldig. Moonrise Kingdom, de nieuwste film van regisseur Wes Anderson (van The Fatastic Mr Fox en The Darjeeling Limited). De acteurs, de setting, de kleuren, het camerawerk, het verhaal, de muziek: fantastisch!! Ja, voor mij de nummer één zover van 2012!

 
Moonrise Kingdom vertelt eigenlijk een simpel verhaal. De kleine scout Sam past niet in zijn scoutinggroep en besluit weg te lopen. Een jaar eerder heeft hij een meisje ontmoet, Suzy, en na een lange briefwisseling spreken ze af samen weg te lopen. Suzy is namelijk ook niet helemaal gelukkig. Ze is het onhandelbare kind van de familie. Samen staan ze echter sterk. Suzy en Sam: ze houden van elkaar. Wanneer ze elkaar ontmoeten in het afgesproken weiland en op pad gaan, blijft dit echter niet ongemerkt. De scoutinggroep en de ouders van Suzy beginnen een zoektocht, waarbij het bloed uiteindelijk vloeit en de enorme bliksemstorm ook zijn werk doet. 

 
Anderson heeft humor waar je van moet houden. Hij is ingetogen doch over de top, en vooral heel precies. Alle elementen in de film zijn op elkaar afgestemd. De kleuren, de omgeving, de kleding, de personages, de muziek. Het is een groot feest. Hoewel Anderson zware thematiek behandelt, namelijk het verliezen van ouders en het buiten een groep vallen, doet de film lachen. Vroegwijze opmerkingen van de broertjes van Suzy zijn heerlijk en ook de snuggere Sam is een geweldig figuur. Daarnaast zet de mooie klassieke muziek van Benjamin Britten sfeer en geeft Françoise Hardy met haar le temps de l'amour het vleugje romantiek een perfecte balans. 

Ja schitterend!

1 opmerking:

mama en Jan zei

Is het nu een film voor kinderenen volwassenen (kunnen wij er ook heen)of toch 12+ (vroeg ik me bij Mister Fox ook al af)?