zondag 24 juni 2012

Paparazzo Extraordinaire

Ron Galella, Paparazzo Extraordinaire: dat is de nieuwste tentoonstelling te zien in Foam. Het Amsterdamse fotomuseum biedt deze zomer podium voor 's werelds eerste echte paparazzi fotograaf. Galella was een pionier in dit soort fotografie en hoewel de status hiervan bezoedeld is met associaties met roddeltijdschriften en vervelende opdringerige mannen, is de tentoonstelling zeker het bezoeken waard. Paparazzi is meer dan opdringerig klikken, zo blijkt. 


Galella is vooral bekend geworden omtrent Jackie Onassis, de weduwe van John F. Kennedy. In oktober 1971 fotografeerde hij haar enkele malen tegen haar zin. Op een gegeven moment rende zij zelfs van hem weg, Central Park in. De foto die Galella hiervan maakte, werd een van de karakteristieke 'Jackie-iconen', maar leverde hem wel een immense rechtszaak omtrent privacyschending op. In Foam zien we nu de hele serie Jackies terug en je snapt dan best dat Jackie gek werd. Ook de beginmuur  van de tentoonstelling hangt vol met andere echte paparazzi beelden van bekende mensen. Je ziet portretten met handen ervoor, boze blikken en vlugge afwendingen. Duidelijk niet iedereen is blij met Galella en zijn camera. 

Een zaal verder laat echter de andere kant van het vak zien. We zien rustige composities met acteurs in hun eigen omgeving. Galella was bekwaam en lang niet altijd hadden de subjecten zijn aanwezigheid door, blijkt uit de foto's. In de supermarkt, in het gras: acteurs in ontspannen poses, heel relaxt, heel natuurlijk. Ook is er een aardig scala van foto's van acteurs op de set. Marlon Brandon, Jack Nicholson, Marlene Dietrich: Galella portretteerde ze allemaal.Uit de foto's blijkt ook Galella's fotogevoel. Hoewel een groot deel van de foto's in haast zijn gemaakt - elke seconde telt in de paparazzi - hebben de foto's geen vluchtige look. Uit de kadrering straalt rust en precisie. Het zijn niet zomaar klikjes, er is over nagedacht. Andy Warhol zei niet voor niets: "My idea of a good picture is one that's in focus and of a famous person doing something infamous. That's why my favorite photographer is Ron Galella". Galella is zeker kundig.

Kortom, Paparazzo Extraordinaire biedt een leuk overzicht van Galella. Geïllustreerd met korte verhalen en quotes achter de foto's krijgt de tentoonstelling diepte en blijkt paparazzi meer te zijn dan een 'zoemende mug' (letterlijke vertaling van paparazzi uit het Italiaans).
1 opmerking:

mama zei

Ik ga zeker kijken!