zondag 13 januari 2013

Bananas!*

Ondanks het feit dat ik me in het verre Frankrijk bevind, besloot ik me vandaag  eens in de Nederlandse media te verdiepen. Op de website van de Groene Amsterdammer kan je best fijn artikelen lezen, de Volkskrant online is ook wel te doen als je een beetje wil bladeren, maar Uitzending Gemist is toch wel echt ideaal. Zo stuitte ik op een uitzending van Tegenlicht over de gang van zaken rondom Bananas!*, een documentaire van de Zweedse filmmaker Fredrik Gertten. 

Gertten wilde met zijn documentaire Bananas!* de rechtszaak tonen die enkele bananenplukkers tegen fruitfabrikant Dole Food Company aanspanden. Je zou zeggen dat je hier best over kunt rapporteren, maar binnen de kortste keren werd Gertten onder druk gezet. De film dreigde zelfs uit het programma van het Los Angeles Filmfestival te worden gehaald, terwijl daar de wereldpremière gepland stond. Tegenlicht toont in een uur hoe Dole Gertten onder druk zette. Bizar.. Voor de hele aflevering klik hier.

1 opmerking:

mama zei

Wonderlijk hoe je op deze manier toch met Nederland verbonden blijft!Zo is wonen in een ander land toch wel heel anders dan 20 jaar geleden.