vrijdag 18 januari 2013

Pompoenlasagne

Met drie mannelijke, bovendien Franse, huisgenoten verandert je leven. Althans je culinaire leven. De eerste week dat ik hier was, had ik constant honger. Dat beetje stokbrood in de morgen was echt niet genoeg tot de middag en de sandwich die ik dan weg kaande, leek ondanks zijn grootte binnen een paar uur al verteerd te zijn. Tegen de tijd dat we eindelijk aan tafel gingen voor het diner, was ik dus ofwel uitgehongerd, ofwel vol van de gesnoepte chocolade. Inmiddels heb ik het ritme onder de knie, presteer ik goed op een klein ontbijt en eet ik braaf mijn warme bordje tussen de middag. 

Een andere nieuwigheid is het vlees. Ja ik woon in Frankrijk, met Fransen, met Franse mannen. De eerste dagen kreeg ik telkens vlees voorgeschoteld. Tajine met kip, risotto met spek, groentestoof met wederom kip, gratin met ham. Hoewel ik ook wel groentjes op mijn bord kon vinden, nam vlees toch echt de hoofdrol in. Blij was ik toen een vriendin van een van heren kwam eten en we slechts vier kippenpoten hadden. Ik wilde wel delen ja!

Tot nu toe als ik kook, laat ik het vlees dus even staan. Om mijn groentereserve aan te vullen, zijn het linzenprutjes, pasta's en een pompoenlasagne. Geslaagd, dat vonden zelfs de heren!


Recept

- 1 pompoen 
- 50 g boter 
- 40 g bloem 
- 800 ml melk 
- 1 groentebouillontablet 
- 200 g lasagnebladen  
- 100 g oude kaas 
- peper en zout

Snijd de pompoen in kwarten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het pompoenvlees in plakjes van cm. Kook de plakjes 5 min. in weinig water met zout, giet ze af en laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de boter in een steelpan en wacht tot het schuim is weggetrokken. Roer de bloem erdoor en bak op laag vuur 5 min. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook. Doe het bouillontablet erbij en laat op heel laag vuur nog 5 min. koken. Schep een laagje saus in de ingevette ovenschaal en dek af met lasagnebladen. Verdeel een deel van de pompoenplakjes erover, wat geraspte kaas, een laagje saus en dek af met lasagnebladen. Maak zo meer lagen met de resterende ingrediënten. Eindig met saus en kaas. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de lasagne in 30-35 min. goudbruin en gaar.
   

1 opmerking:

mama zei

Klinkt goed, alleen wat gebruik je voor kaas nu er geen lekkere oude goudse is om te raspen?