zondag 20 oktober 2013

Aubergine-tatin


Tijd voor een recept op deze rustige zondag. Ik weet niet waar de maanden augustus en september zijn gebleven, maar als ik naar buiten kijk kan ik er niet onderuit: het is oktober, het is herfst. De bomen voor mijn raam zitten vol gele blaadjes. Elke morgen word ik wakker van het geluid van een blaasmachine. Blaadjes dwarrelen naar boven, naar beneden. Qua keuken betekent dit pompoen en nog meer pompoen. Heerlijk! Wanneer je echter zin hebt in iets nieuws én tijd hebt voor iets nieuws, probeer dit dan eens: Aubergine-tatin. Inderdaad de omgekeerde appeltaart van de zusters Tatin, maar dan hartig met aubergine. Jummie op een regenachtige herfstdag!


Recept

300 gram bloem
150 gram koude boter in blokjes

snuf zout

1 eierdooier
half bosje tijmtakjes
paar blaadjes salie

3 aubergines
4 rode uien
half bosje tijm
2 el rietsuiker of bruine basterdsuiker
3 el geroosterde pijnboompitten 
75 gram feta
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst het zanddeeg. Meng de bloem samen met de koude boter en het zout in de kom van de keukenmachine. Laat draaien tot het grove korrels worden. Doe dan de eidooier erbij en de takjes tijm en salie. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat nog een paar keer draaien. Voeg een paar druppel koud water toe en pulseer nog even tot dat het deeg net samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in niet te lang kneden. Pak het deeg in wat plasticfolie en leg een uur in de koelkast om te rusten.

Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Vet een bakplaat royaal in met olijfolie, strooi er peper en zout op en beleg de hele plaat met de plakken aubergine. Bestrooi met peper en zout en druppel nog wat olijfolie over de aubergine. Zet in de oven en bak de plakken in ongeveer 25 minuten mooi gaar en bruin. Keer ze na een kwartier om, zodat de andere kant ook bruin wordt.

Snijd ondertussen de uien in ringen en fruit ze samen met de rest van de tijm op laag vuur in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg een eetlepel rietsuiker toe en roer af en toe. Breng de uien op smaak met peper en zout.

Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm. Doe de rand eromheen en knip de loshangende stukken bakpapier weg. Vet de vorm in met boter of olijfolie (vergeet de zijkanten niet!). Bestrooi de bodem met een eetlepel rietsuiker en de geroosterde pijnboompitten. Leg de aubergineplakjes er dakpansgewijs op en verdeel de uienringen hierover.

Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg hierop uit tot een cirkel. Druk dit op de groenten in de bakvorm. Stop goed in bij de rand. Maak een gaatje in het midden, zodat het vocht kan verdampen.

Zet de taart in de oven en bak in 35 minuten tot het deeg mooi goudbruin is en de groenten gekaramelliseerd zijn. Haal de taart uit de oven en laat even rusten. Keer hem op een groot bord om en bestrooi met de verkruimelde feta. 



Recept van Yellow Lemon Tree

1 opmerking:

mama zei

Klinkt heerlijk!