woensdag 16 februari 2011

Salade met rode kool

Rode kool.. Mijn moeder begint al te gruwen bij het woord op zich en daarom heb ik in mijn kindertijd nooit van dit rare paarse spul gegeten. (Waarom heet het eigenlijk geen paarse kool?). Grappig genoeg merk je dat als je op jezelf gaat wonen in het begin de trend van thuis volgt, maar langzaam steeds meer je eigen pad gaat trekken. Sommige dingen eet ik nog maar zelden, zoals vlees, maar ook Oosters. Sommige dingen eet in met periodes, zoals salades, pasta en aardappeltjes, en sommige dingen ontdek ik. Zo is de staafmixer en het bouillonblokje heilig bij mij en heb ik rare pruttelpotjes ook ontdekt. Vaak heb ik echter dat ik geen idee heb wat er vandaag op mijn bord moet verschijnen en dan ga ik snel naar de stapel Allerhandes die onder mijn bed ligt en zoek ik iets uit. Een paar dagen geleden was dat salade met rode kool. Nooit gehad, zeer geslaagd!


Recept

4 personen
  • 700 g aardappelen
  • 1 ui, in parten
  • 1 el olijfolie
  • 2 potten rode kool met peer en kaneel
  • 1 zak rucola
  • 1 zakje walnoten, grofgehakt
  • 75 g blauwaderkaas, in blokjes

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de lengte in parten. Kook de parten 7 min. in water met zout. Giet ze af en laat uitlekken in een vergiet. Meng in een braadslee de aardappelparten met de ui, de olie en peper en zout. Rooster de parten 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Schep ze halverwege om. Verwarm de rodekool volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de aardappelparten uit de oven, schep de rucola erdoor en verdeel over 4 borden. Bestrooi met de walnoten en de kaas en schep de rodekool erbij.

3 opmerkingen:

Douwe zei

Het heet rode kool, omdat rodekoolsap rood is als het zuur is (met appel of azijn erbij, bijvoorbeeld). Als je gewoon wat van het kooksap neemt, gooi er eens een scheut azijn bij en het gaat van paars naar rood. Een schepje soda en het gaat schuimen (door de reactie van de azijn met het soda) en daarna wordt het groen.

mama zei

Misschien is rode kool uit een potje beter van smaak?

Lidi zei

maar dan wel 'n potje van Hak, echt lekker!