vrijdag 18 februari 2011

Uniseks

Groepen mannen zijn altijd een merkwaardig verschijnsel. Kennen jullie misschien nog het liedje van Ja Zuster, Nee Zuster over de mannen van de reisvereniging? Over een groep mannen die in hun jonge jaren samen op reis gingen: 'hoe zou het met ze zijn, met Marinus en Mathijs naar de Lorelei...' Ik kan het me goed visualiseren, zo'n troep stoere jongens die samen van de heuvels over wandelt, samen een pilsje drinkt voor de tent en samen zit te brallen. Brallen doen ze nog steeds namelijk, wanneer je op dinsdagavond door Utrecht slentert, kom je ze zeker tegen, de heren van het koor. Ondanks hun jasje-dasje doen ze altijd een poging om de 'echte' man uit te hangen!

Zittend in een college van de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschappen moet ik hier opeens aan denken. In tegenstelling tot bij de vakken Frans en Kunstgeschiedenis zijn er opeens meer mannen in de zaal dan ik op een hand kan tellen. Wonderlijk is dit. Mannen houden dus blijkbaar wel van Film, maar niet van Frans en Kunstgeschiedenis. Een enkeling zit alleen, een paar gemixt met meisjes, en een paar zijn omringt door jongens. Groepjes jongens dus. Waar zouden ze het nu over hebben? Over een film die ze laatst hebben gezien, over dat meisje op de voorste rij links, of over een nieuwe blouse? Mannen zijn net vrouwen is me laatst hoogstpersoonlijk verteld door een 'echte' man. Ook zij roddelen wat af en blousjes interesseren hen zeker. De man wordt steeds vrouwelijker wat betreft uiterlijk, steeds meer aandacht gaan er naar uit. Het grappige is dat dit dan wel weer gepaard gaat met een mannelijke look zoals het baardje. Maar wat moeten we als vrouw hiervan denken? Waar is onze stoere, nukkige cowboy gebleven?

Het is ook nooit goed. Hoe vaak hoor ik vriendinnen niet verzuchten dat vriendlief toch echt meer aandacht moet besteden aan hen, en dat hij wel eens mag laten blijken dat hij van haar houdt. Anderzijds zijn ze ook wel op zoek naar 'een man', een lief jongetje voldoet niet. Maar goed, seksen groeien dus blijkbaar steeds meer naar elkaar. De interesses, de visie, misschien zelfs de gedachtegang?
Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus, hoe lang zou dat nog blijven bestaan?

Geen opmerkingen: