woensdag 28 september 2011

Vleesch

"Oh... Maar is dacht dat je vegetariër was?" klinkt er verbaast als ik mijn nieuwe huisgenootje vertel dat ik wel degelijk vlees eet. Die reactie is ook wel logisch, want in de tijd dat ik op kamers zit, nu al ruim twee jaar, kan ik mijn vleesaankoop op een hand tellen. Als ik echter geen keus heb en vlees krijg voorgeschoteld, eet ik het zonder probleem op. En wanneer ik thuis eet, ja, dan vraag ik wel eens expliciet om vlees aan mijn moeder. Flexitariër heet dat, hoewel het bij mij dus wel extreem naar vegetariër nijgt. Af en toe heb ik wel zin in vlees, maar wanneer ik dan in de supermarkt sta, loop ik vlug het schap vleeswaren langs. Nee bedankt, denk ik dan. Tot eergisteren.

Al zo'n drie weken spookte de gedachte van vlees door mijn hoofd, jawel. Wanneer ik mijn huisgenootjes vlees zag bakken, de geuren opsnoof, liep het water me af en toe in de mond. Help, wat is er mis, dacht ik eerst. Gaat het wel goed met me? Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet echt nadenk over mijn non-vlees-consumptie en dat ik me dus ook niet bezig houd met welke voedingsstoffen ik mis. Af en toe tofu, af en toe noten of ei, daar houdt het een beetje bij op. Mist mijn lichaam misschien iets? Eergisteren voelde ik me zo moe, zo uitgeblust, dat ik mijn weerstand in de supermarkt aan de kant zette. Vlees, dat zou de pot schaffen! Met smaak zat ik een uurtje later dus achter vlees, aardappelen en groenten. En weet je, het smaakte voortreffelijk! Vlees bereiden ben ik blijkbaar nog niet verleerd.


Recept

2 personen

- 2 rundertartaartjes
- 1 ui
- 1 bak champignons
- 1 broccoli
- krieltjes
- peper & zout

Kook de krieltjes in schil. Snijd de broccoli in stukken en kook die ook. Snijd de ui in ringen, de champignons in plakjes. Doe was olie in een koekenpan en bak daar kort de champignons en ui in met flink wat peper. Leg het dan op een bord. Doe opnieuw olie in de pan, strooi wat peper en zout op de tartaartjes en bak kort beide kanten aan op een hoog vuur. Draai dan het vuur laag, doe de champignons erbij en bak het geheel zacht zo'n 8 minuten tot het tartaartje mooi bruin in aan alle kanten, maar nog goed veerbaar. Serveer het vlees, de aardappelen en de groenten samen!
-

2 opmerkingen:

mama zei

En zelfs twee tartaartjes in een keer?

Liselotte Roodbol zei

Nee, zo erg is het ook weer niet. ;) Eentje voor een persoon, twee voor twee personen.