zaterdag 3 maart 2012

God Save The Queen

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Dat was een periode waarin Nederland zich net als nu in een recessie bevond. Huurprijzen stegen, werkeloosheid groeide en er heerste constant angst voor de bom. Het gevolg hiervan was echter niet bij de pakken neerzitten, maar juist ondernemen. Rellen, kraken, spuiten: de jongeren stonden op en namen het heft in eigen handen. Generatie X liet met zijn graffiti, muziek en opstanden een hele nieuwe cultuur achter. Het Centraal Museum te Utrecht heeft sinds vandaag een expositie hierover.

God Save The Queen is een tentoonstelling over de kunst, de kraak en de punk tussen 1977-1984. Je zit bij binnenkomst meteen in de sfeer. Punkmuziek komt je tegemoet en eerst moet je door een gang met posters, krantenartikelen, graffiti en statements. Zelf mag je ook je mening spuien. Vervolgens laat de tentoonstelling heel afwisselend dingen zien. Het draait niet alleen om kunst, het draait vooral om de cultuur. Er zijn veel filmfragmenten met opstanden, met de kroning van Beatrix, met popconcerten uit die periode. Overal komt de jaren tachtig sfeer naar voren.

Ook is er veel graffitikunst. Plakkaten vol kleurtjes, rare figuren, interessante prints. Heel hoogstaande kunst is het misschien niet, maar ook dit ademt veel sfeer uit. Het was ze maakten toen, en ja, ook graffiti kan worden gezien als kunst en kan worden tentoongesteld in een museum. Daarnaast zijn er foto's, de reeks Paradiso Stills bijvoorbeeld, waarin we nogmaals zien hoe men zich kleedde. Tot slot zijn er heel veel blaadjes waar de politieke boodschap en het verzet tegen de vorige generatie uit blijkt.

God Save The Queen draait niet om kunst, maar draait om cultuur, om geschiedenis. Nog nooit tevoren is er zoveel Nederlands materiaal uit deze periode te samengebracht. Het resultaat is zeker de moeite waard. Je neemt even een stapje terug in de tijd en wordt bovendien heel erg betrokken. De tentoonstelling is interactief, overal kan je dingen doen. Zelfs buttons maken, jawel, die horen ook bij de eighties. Grappig is ook het publiek: jonge punks, oude mannen met lange haren, skatertjes, maar ook een net omaatje hier en daar. Kortom, iedereen is welkom!


Waar: Centraal Museum
Wanneer: 3 maart tot en met 10 juni
Info: www.centraalmuseum.nl

En ze hebben ook nog eens een mooi reclamefilmpje:

God Save The Queen - Kunst, kraak, punk: 1977-1984 from CentraalMuseum on Vimeo.

2 opmerkingen:

mama zei

Zie hier mijn jeugd, nu al geschiedenis!

je vader zei

het was ook wel een beetje een lamlendige tijd; erg lamlendig; ben gelukkig op tid naar parijs gegaan