zondag 18 maart 2012

Veggiestan

Een week lang stilte, dat overkomt me niet vaak. Eigenlijk alleen als ik in het buitenland zit en dat was ik deze week zeker niet. Mijn week bestond uit een lange reeks van A naar B rennen en op de schrale momentjes van pauze had ik absoluut geen inspiratie om iets te schrijven. Schrijven moet ik namelijk al genoeg de laatste tijd. Wekelijkse opdrachten van beschouwingen, recensies en peer reviews maken mijn vingers moe van het typen. Ook vandaag staan weer twee beschouwingen van elk 1000 woorden op het programma, zucht...

Gisteren was echter mijn dagje vrij (en brak naar aanleiding van een mooi feestje), dus besloot
ik me in het kader van de Boekenweek naar de stad te begeven. De boekwinkel in. Op zoek naar iets moois liet ik de literatuur al snel links liggen en begaf ik me naar de kookboeken. Pareltjes zaten er tussen en uiteindelijk kwam ik thuis met Veggiestan van Sally Butcher. Ach ja, dat boekenweekgeschenk had ik gewoon nodig om vandaag gratis te reizen, dus ja, waarom niet?!

Veggiestan is een heerlijk kookboek over de vegetarische keuken van het Midden-Oosten. Naast falafel en hummus kennen deze landen namelijk nog veel meer groenterecepten. Butcher stelt zelfs dat deze keuken in principe op groente draait. Vlees is schaars en dus een luxe.

Het boek is opgebouwd aan de hand van de ingrediënten: peulvruchten, zuivel, rijst en granen, zoetigheid. Elk hoofdstuk kent een reeks recepten en neemt je m
et een simpele, maar zwierige vormgeving mee op reis. Langs de Perzische bakker, het Egyptische straateten, de flauwgevallen Iman (een heerlijk auberginerecept) en over elk marktje in die contreien. De recepten zijn over het algemeen heel simpel. Wel is de ingrediëntenlijst soms wat lastiger. Voor de meeste recepten zijn veel soorten kruiden nodig en ook gebruikt Butcher soms onbekende groenten zoals okra, zuurbessen en rare boonsoorten. Dit hoeft echter geen probleem op te leveren. Ga gewoon eens langs bij de Turk of de Marokkaan op de hoek, en je slaagt vast en zeker.

Kortom, Veggiestan is een heerlijk boek waar je nieuwe ontdekkingen uit kan doen en die je met foto's op prettige wijze hongerig maakt. Jam, ik ga binnenkort eens lekker koken. Maar eerst: typen..
2 opmerkingen:

mama zei

Het ziet er allemaal heerlijk uit!

lianne zei

Lijkt mij een interessant boek!