zaterdag 31 maart 2012

The New York Times Magazine Photographs

Fotografie voor magazines, het is een vak apart en ook nog eens verdomde breed. Modereportages, oorlogsfotografie, sport en persoonlijke reportages zijn slechts een handje vol van wat er allemaal mogelijk is. Op dit moment wijdt Foam in Amsterdam een tentoonstelling hieraan, of eigenlijk aan de fotografie van The New York Times Magazine. De inhoud is samengesteld door Kathy Ryan, die jarenlang directeur Fotografie voor de Times was. Het is een interessante en schitterend uitgevoerd tripje langs de fotografieredactie.

De tentoonstelling bestaat uit 11 fotoreeksen. Ryans doel is niet alleen te tonen wat er in het magazine komt te staan, maar vooral het proces vooraf en de samenwerking tussen fotograaf en redactie te laten zien. Dit doet ze door foto's uit reeksen uit te lichten, door emailconversaties op te hangen en door reeksen negatieven te laten zien waaruit de keuze voor een foto blijkt. Bovendien zijn alle foto's die worden getoond ook terug te zien in het nummer van de Times Magazine. Op deze manier wordt de context duidelijk.

De foto's zijn ontzettend afwisselend. Het is duidelijk een breed discipline. Er worden filmsterren getoond, mooi ontmaskerd in hun persoonlijk omgeving, en modereportages. Ook zien we echter het drama van Amerikaanse soldaten in Afghanistan en zijn er adembenemende beelden van 9/11. Heel anders is vervolgens een reportage over Cern waarbij de kleuren van de machines zorgen voor een esthetisch plaatje. Het is kunstfotografie an sich. Tot slot is ook de reeks over de Olympische Spelen prachtig. De Winter Games zijn kleurrijk in beeld gebracht en doen helemaal niet meer denken aan persfotografie.

Ja, een mooi overzicht hoe fotografie in magazines wordt ingezet!1 opmerking:

mama zei

Goed geschreven!