dinsdag 16 oktober 2012

Zalige chocoladetaart


 
Hoewel de foto er misschien niet al te lekker uit ziet (laten we het nog eens over de kwaliteit van mobiele telefoonfoto's hebben), was deze chocoladetaart meer dan geslaagd. Zalig zelfs. Het recept komt uit het leuke Amerikaanse kookboekje Alice's tea cup dat ik ooit kocht met de herinnering aan mijn bezoek aan de gelijknamige tearoom in New York. Om me heen is het een komen en gaan van mensen die naar de Big Apple gaan. Om jaloers op te worden. Ja, daar wil ik ook wel weer heen. Misschien volgend jaar? In de tussentijd maar eens al de New Yorkse baksels uitproberen!


Recept

400 g suiker
225 g zelfrijzend bakmeel
90 g cacao
60 g zure room
2 eieren
240 ml melk
120 ml zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker
180 ml koffie

Voor de tussenlaag en topping: bosbessenjam 250 ml geklopte slagroom en 50 g pure chocolade

Verwarm de over voor op 200 graden en vet 2 à 3 bakvormen in. Meng in een grote kom suiker, meel, cacao en een flinke snuf zout. Voeg al mixende met een handmixer de zure room, eieren, melk en olie toe en mix voor precies 2 minuten. Voeg dan zachtjes mixend de hete koffie toe tot het beslag glad is. Het zal heel vloeibaar zijn, dat is goed!
Verdeel het beslag gelijk over de bakvormen en bak het voor 25-30 minuten (totdat een prikker er redelijk schoon uitkomt wanneer je erin prikt). Laat de delen geheel afkoelen. Bouw dan tot slot de taart. Smeer de bovenste laag van de onderste in met bosbessenjam, verspreid er dan slagroom over en ‘plak’ de andere erop. Doe eventueel hetzelfde met de middelste en de bovenste. Smeer vervolgens de bovenste laag in met slagroom en rasp er voorzichtig met een kaasschaaf de pure chocolade in krullen overheen. Laat de taart minstens 2,5 uur uitharden in de koelkast.

1 opmerking:

mama zei

Een echte verjaardagstaart!