Waar houdt de president
eigenlijk van? Wat eet zo’n hoge functionaris? Ook presidenten hebben een
lievelingsmaaltje. In het geval van de Franse president waar kokkin Hortense
Lamborie (Catherine Frot) voor kookt la cuisine de la mère. Pure
producten, simpele technieken, smaken die hem doen denken aan zijn kindertijd.
Samen met haar keukenhulpje Nicolas (Arthur Dupont) stort Hortense zich op dit
werk. Makkelijk gaat het echter niet. Concurrentie met la cuisine centrale
en lastige dokters en huismeesters zorgen dat Hortense zich in Haute
Cuisine allerminst op truffels en Franse kazen kan storten.
Regisseur Christian Vincent
baseerde Haute Cuisine op de memoires van Danièle Delpeuch die tussen
1988 en 1990 voor president François Mitterand kookte. De basis van het verhaal
is daardoor goed. De gebeurtenissen die de film toont, vonden grotendeels
plaats en het bureaucratische systeem in het Elysée is goed voelbaar. Zo moet
Hortense zelf haar menu’s bedenken, maar waar houdt de president eigenlijk van?
In welke keuken moet zij zich verdiepen? “Probeert u maar, u merkt vanzelf
wanneer het niet in de smaak valt”.
Minder is de flashbackstructuur waar Vincent
mee werkt. Hoewel het enerzijds zorgt voor diepgang, is het tevens de zwakke
plek van de film. Lange tijd zorgen de flashbacks voor een gelaagdheid die de
film voortduwt. In het begin van de film zie je namelijk meteen dat Hortense
het niet lang uithield bij de president en naar Antartica afreisde om daar te
koken op een onderzoeksinstituut. Haar geslotenheid toont dat het koken voor de
president niet geheel koek en ei was. De hele film draait daardoor om de vraag
hoe haar carrière op de Elysée verliep. Jammer is de uitkomst hiervan. De reden
is een anticlimax.
Toch weet Frot dit grotendeels
goed te maken. Haar vertolking van Hortense is krachtig. Als enige vrouw
beweegt ze zich tussen de mannen wat leidt tot een hoop bekijks. Ze laat zich
niet van haar pad slaan en zet ze op hun nummer. Ook trekt ze zich niks aan van
haar afstand tot de president en zoekt hem op om te vragen waar hij nu
eigenlijk van houdt. Samen met Dupont filosofeert Frot rustig over
kooktheorieën terwijl haar appelwangetjes een passionele glimlach omlijsten.
Ook Dupont is op dreef met zijn stuntelige houding. In het begin is hij een
beetje bang voor le chef, al snel volgt hij haar echter met zijn ogen
dicht. Samen met Jean-Marc Roulot als butler en de heerlijke maaltijden weten
ze de film uiteindelijk aardig te redden. Niet pretentieus, gewoon een film om
te lachen en te watertanden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten