dinsdag 27 november 2012

Met een fiatje door Italië

Italië is een fascinerend land. Met Frankrijk is het een van onze favoriete vakantielocaties. De antieke cultuur, de mooie landerijen, het heerlijke eten: jaloers om op te worden, niet? Wanneer we ons echter over de politiek buigen, bekruipen twijfels onze gezichten. Herinnert u zich nog de rellen omtrent Berlusconi en de ‘bunga bunga parties’? Zo’n man bestuurde lange tijd dit mooie land. En bent u de beelden van ontslagen arbeiders ook nog niet vergeten? Dat was het resultaat van dit bestuur. Niet alleen buiten Italië vindt men het lastig om hier een positie tegenover in te nemen, vooral de Italianen zelf weten het zo langzamerhand niet meer. Blijven of vertrekken: het is een veel gestelde vraag. In de documentaire Italy: love it or leave it stellen de makers Gustav Hofer en Luca Ragazzi elkaar deze vraag.


Twee mannen en een Fiat 500, rijdend door Italië. Hoe gaat het met hun land? Is er nog wel een reden om er te blijven? Wanneer Hofer en Ragazzi uit hun huis moeten, stelt Hofer voor om naar Berlijn te verhuizen. Hij is klaar met Italië. Ragazzi heeft echter zo zijn twijfels, hij voelt nog wel liefde voor zijn land. De twee maken de afspraak om eerst zes maanden door Italië te reizen en daarna te besluiten of ze gaan.

De reis levert een mooie mix aan komische en treurige beelden op. Italië staat er beroerd voor, maar is tevens een land met een rijke cultuur waar haar inwoners trots op kunnen zijn. Gemixt met oude beelden en animatie levert het een hartverwarmende documentaire op. Hofer en Ragazzi vertellen hun verhaal, dat tevens het verhaal van alle Italianen is. Van een grootse positie in de wereld, met merken zoals Fiat en Bialetti, dreef Italië langzaam weg naar hun kritieke huidige Europese positie. Kunnen Italianen nog wel van hun Italië houden? Certo! 


Maffia, ontslag, afval, politieke wantoestanden: verschillende complexe thema’s stippen Hofer en Ragazzi aan. Af en toe zijn ze daardoor wel erg kort door de bocht. Zo laten ze veel problemen zien, maar geven ze amper nieuwe kennis om de situatie dieper te kunnen doorgronden. Ook brengt het gebruik van humor hier en daar de boodschap in gevaar. Telkens verandert de fiat waarin de twee Italianen doorkruisen van kleur. Een verklaring? Die komt er niet, wel een nachtmerrie waarin Ragazzi hun fiat kwijt is doordat de kleur telkens verandert. Italy: love it or leave it is daardoor net wat te gepolijst, te gemaakt. De liefde van de makers voor Italië was goed genoeg geweest om te overtuigen.

2 opmerkingen:

Willemijn zei

Italië is geweldig! Ik wil echt weer terug! :)

mama zei

Goed verhaal!