woensdag 14 november 2012

Sister

Skiëen is bij uitstek de sport voor mensen met wat geld. Luxueuse resorts, hippe kleding, nieuwe bords, après-ski.. Het is een milieu waarin armoede niet past, waarin men enkel spendeert en geniet. Zorgen passen daar niet bij, al helemaal niet wanneer deze geld betreffen. Met Sister geeft de regisseuse Ursula Meier hier echter een andere kijk op. Ook arme schoffies bevinden zich tussen de besneeuwde toppen. 


“Hé Simon”, roept een groep in dikke skipakken gehulde kindjes. Ze hollen de heuvel af richting een jongen die met een slee de heuvel op loopt. Op de achtergrond glinsteren de besneeuwde bergen. “Wat hebben jullie nodig? Brillen, helmen, wanten?” Van de slee haalt Simon (Kacey Mottet Klein) het ene na het andere. Een franc, twee franc, zeven franc. Alles is te koop en aan alles kan Simon komen.

Door in een skiresort ski’s, wanten, brillen en andere skiuitrusting te jatten onderhoudt Simon zijn zus Louise en zichzelf. Met zijn bivakmuts op beweegt hij zich tussen de vakantiegangers en graait hij onopgemerkt spullen weg. Hij moet wel. Louise (Léa Seydoux) scharrelt de ene na de andere foute vriend op en houdt geen baantje vol. Iemand moet toch zorgen voor pasta en toiletpapier?


Hoewel het verhaal van Sister, officieel L’enfant d’en haut, niet altijd even vloeiend loopt, overtuigt Meier met het contrast tussen Simon en Louise en de resortgangers. Met name het camerawerk van de bekende Agnès Godard zet dit treffend neer. Het wordt aannemelijk dat dit jongetje zo is geworden, wanneer je hem achter zijn verloederde zus ziet aanhobbelen als ze de auto van een van de scharrels zijn uitgegooid. Het verschil met de vakantiegangers is zo zichtbaar, de omstandigheden waarin Simon leeft zo sneu.

Ook de locaties die Meier wist te regelen, werken goed. Schitterende shots van besneeuwde bergen worden afgewisseld met de meest troosteloze flat waar de twee wonen. Niet voor niets won Meier een Zilveren Beer het afgelopen Filmfestival van Berlijn Je krijgt er plaatvervangende schaamte van gebrek aan hulp voor kinderen zoals Simon en Louise.

1 opmerking:

mama zei

Alweer zo'n treurige film!