vrijdag 2 augustus 2013

Verspil jij ook 50 kilo per jaar?

50 kilo per jaar. Als we het voedingscentrum mogen geloven, is dat het gewicht aan voedsel dat elke Nederlander jaarlijks in de prullenbak smijt. Zonde en zondig! De Damn Food Waste laat zien dat het anders kan. Kan jij het ook?

Onze wereld zit raar in elkaar. Op de ene helft van de aardbol lijdt men honger, op de andere helft worden kilo’s aan voedsel weggegooid. Ik werd laatst voor de zoveelste keer met voedselverspilling geconfronteerd toen mijn zusje, sinds een paar maanden werkzaam bij de Albert Heijn, liet vallen dat bij haar filiaal elke dag weer een lading producten in de prullenbak belandt. Nee, zij en haar collega’s mogen er niet aankomen en ook klanten krijgen er niks van mee. Al een paar jaar geleden is uit onderzoek gebleken dat een vierde van het versassortiment van een supermarkt wordt weggegooid, oftewel op vier supermarkten belanden de waren van eentje geheel in de container. Ondanks deze schokkende cijfers is er weinig aan het supermarktbeleid veranderd, zo blijkt.

Een tweede probleem wat betreft voedselverspilling zijn wij, de consumenten. Ook wij kunnen nog veel leren. Etiketten zoals ‘tenminste houdbaar tot’ maken ons lui. Zelf nadenken of een product nog te consumeren is, doet nog maar een handjevol mensen. Wanneer mijn huisgenoot ziet dat de houdbaarheidsdatum van zijn brood is verlopen, belandt het in de prullenbak. Op schimmel controleert hij niet eens. Ook melk belandt bij ons regelmatig in de gootsteen, met en zonder zure luchten. Dat moet eens veranderen!
Liselotte-Foodwaste-Eline Cox

Wat feiten in een notendop
Gelukkig is het tij aan het keren. De laatste jaren zien we langzaam maar zeker meer aandacht voor voedselverspilling. Zo werd op 29 juni de Damn Food Waste gehouden op het Museumplein te Amsterdam. Een enorme gratis lunch georganiseerd door FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Universiteit Wageningen, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions. Hun doel? Samen lunchen en mensen bewuster maken van de volgende feiten:

Gemiddeld gooien consumenten ongeveer 14% van het gekochte voedsel weg per persoon per jaar. Dit komt neer op ongeveer 50 kg voedsel. Het gaat hier enkel om de vaste producten, vloeistoffen zoals koffie, melk en frisdrank zijn niet meegerekend.

Voor de consumenten in Nederland komt de verspilling uit op 0,8 miljard kg per jaar. Dit is naar schatting € 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar. Omgerekend is dat ongeveer €350 per huishouden en €155 per persoon.

Buiten de € 2,4 miljard aan verspilling door consumenten wordt ook nog eens ongeveer € 2 miljard in de rest van de voedselketen verspild. In totaal komt dit neer op ongeveer €4,4 miljard per jaar aan voedselverspilling. 

De tactiek van Damn Food Waste werkt. Met de cijfers doen ze ons verontrusten, met de lunch stellen ze ons weer gerust. Er moet iets veranderen bij de consument, bij de bedrijven en bij de overheid, maar dat kan ook, is hun boodschap. Door een enorme groep vrijwilligers wordt voor zo’n 5000 mensen een gratis lunch bereid met ‘restafval’: kromme komkommers, zachte bananen, brood over datum. Ze laten zien dat dit nog steeds heerlijk smaakt en dat je er echt niet ziek van wordt. Een beetje gezond verstand en je zet de fijnste dingen op tafel. Daarnaast attenderen verschillende stands de bezoeker op het feit dat kromme komkommers best lekker zijn, je van oud brood koekjes kan bakken en je minder verspilt wanneer je je koelkast op een bepaalde manier inricht.


1 opmerking:

mama zei

Ik ga nog beter opletten!