50 kilo per jaar. Als we het voedingscentrum mogen
geloven, is dat het gewicht aan voedsel dat elke Nederlander jaarlijks in de
prullenbak smijt. Zonde en zondig! De Damn Food Waste laat zien dat het anders
kan. Kan jij het ook?
Onze wereld zit raar in elkaar. Op de ene helft van de
aardbol lijdt men honger, op de andere helft worden kilo’s aan voedsel
weggegooid. Ik werd laatst voor de zoveelste keer met voedselverspilling
geconfronteerd toen mijn zusje, sinds een paar maanden werkzaam bij de Albert
Heijn, liet vallen dat bij haar filiaal elke dag weer een lading producten in
de prullenbak belandt. Nee, zij en haar collega’s mogen er niet aankomen en ook
klanten krijgen er niks van mee. Al een paar jaar geleden is uit onderzoek gebleken
dat een vierde van het versassortiment van een supermarkt wordt weggegooid,
oftewel op vier supermarkten belanden de waren van eentje geheel in de
container. Ondanks deze schokkende cijfers is er weinig aan het
supermarktbeleid veranderd, zo blijkt.
Een tweede probleem wat betreft voedselverspilling zijn
wij, de consumenten. Ook wij kunnen nog veel leren. Etiketten zoals ‘tenminste
houdbaar tot’ maken ons lui. Zelf nadenken of een product nog te consumeren is,
doet nog maar een handjevol mensen. Wanneer mijn huisgenoot ziet dat de
houdbaarheidsdatum van zijn brood is verlopen, belandt het in de prullenbak. Op
schimmel controleert hij niet eens. Ook melk belandt bij ons regelmatig in de
gootsteen, met en zonder zure luchten. Dat moet eens veranderen!
Wat feiten in een notendop
Gelukkig is het tij aan het
keren. De laatste jaren zien we langzaam maar zeker meer aandacht voor
voedselverspilling. Zo werd op 29 juni de Damn Food Waste gehouden op het Museumplein te Amsterdam. Een
enorme gratis lunch georganiseerd door FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum,
Universiteit Wageningen, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en
Feeding the 5000/EU Fusions. Hun doel? Samen lunchen en mensen bewuster maken van
de volgende feiten:
Gemiddeld gooien consumenten ongeveer 14% van
het gekochte voedsel weg per persoon per jaar. Dit komt neer op ongeveer 50 kg
voedsel. Het gaat hier enkel om de vaste producten, vloeistoffen zoals koffie,
melk en frisdrank zijn niet meegerekend.
Voor de consumenten in Nederland komt de
verspilling uit op 0,8 miljard kg per jaar. Dit is naar schatting € 2,4 miljard
aan eetbaar voedsel per jaar. Omgerekend is dat ongeveer €350 per huishouden
en €155 per persoon.
Buiten de € 2,4 miljard aan verspilling door
consumenten wordt ook nog eens ongeveer € 2 miljard in de rest van de
voedselketen verspild. In totaal komt dit neer op ongeveer €4,4 miljard per
jaar aan voedselverspilling.
De tactiek van Damn Food Waste werkt. Met de cijfers doen
ze ons verontrusten, met de lunch stellen ze ons weer gerust. Er moet iets
veranderen bij de consument, bij de bedrijven en bij de overheid, maar dat kan
ook, is hun boodschap. Door een enorme groep vrijwilligers wordt voor zo’n 5000
mensen een gratis lunch bereid met ‘restafval’: kromme komkommers, zachte
bananen, brood over datum. Ze laten zien dat dit nog steeds heerlijk smaakt en
dat je er echt niet ziek van wordt. Een beetje gezond verstand en je zet de
fijnste dingen op tafel. Daarnaast attenderen verschillende stands de bezoeker
op het feit dat kromme komkommers best lekker zijn, je van oud brood koekjes
kan bakken en je minder verspilt wanneer je je koelkast op een bepaalde manier
inricht.
1 opmerking:
Ik ga nog beter opletten!
Een reactie posten