maandag 18 mei 2009

WG-terrein
Ingesloten tussen de Jacob van Lennepkade en de Eerste Helmerstraat ligt het WG-terrein.
In 1634 werd hier het "Pesthuys" gebouwd om zieken aan de rand van de stad onder te brengen zodat ze de rest van de Amsterdammers niet zouden besmetten. Met zijn 340 bedden was deze "gemeenschap" modern voor zijn tijd. De jaren verstreken echter en langzaam werd het imago steeds slechter. In 1734 veranderde men de naam in Buitengasthuis. Er kwam een huis voor gekken bij, maar de kwaliteit bleef slecht. De "bewoners" stierven met bosjes.. In 1893 was de Amsterdamse gemeente het zat en begonnen ze aan een grote verbouwing. Op de plek van het vroegere "Pesthuys" verscheen een groot ziekenhuis: Het Wilhelmina Gasthuis.
Vanaf 1980 begon de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het terrein. Inmiddels was het WG-terrein het hartje van Amsterdam geworden en hoorde een ziekenhuis er niet meer thuis. In 1984 vertrok het ziekenhuis en tot 1990 werd er gewoond maar was het steeds meer aan het vervallen.
Tussen 1991 en 1993 kwam er een idee op tafel en werd het hele terrein verbouwd en omgezet in appartementen, galleries en heel veel groen. Voilà, na een lange geschiedenis is het nu één van mijn favoriete plekken in Amsterdam.Het WG-terrein wordt gekenmerkt door voetpaden met hondenbezitters en kinderen die gelukkig in het zonnetje spelen. Er heerst een heerlijk kalmte en je wordt ondergedompeld in het groen. Een dorpje in de grote stad. Naast woonhuizen heb je ook een kinderdagverblijf en heel veel ateliers op het terrein. Eén keer in de zoveel tijd is het open dag en kun je een weekend lang van gallerie naar gallerie struinen. Sieraden, schilderijen, fotografie, performances; alles kun je krijgen! Daarnaast zit ook de tweede vestiging van het Frascati theater op het WG-terrein. Hier wordt een deel van hun producties opgevoerd.
Moe van al de kunst en al het geloop? Aan het randje van het terrein kun je neerstrijken bij het WG-Café. Een terras waar altijd wel iemand zit en een rustig buurtgevoel. Bovendien heb ik gehoord dat de broodjes prima zijn!

Ja, na een lange en deels zwarte geschiedenis is de rust er terug. Genieten, dat is het WG-terrein!
Geen opmerkingen: