donderdag 7 mei 2009

Pissaladière
Jaja, ik ben weer terug uit
la France, een beetje bruiner en uitgerust (althans dat wil ik graag geloven..). Zes dagen lang had ik dezelfde dagindeling: leren, wandelen en dan weer slapen. Af en toe was er ook wel tijd voor een tijdschriftje lezen en ik heb ook weer een paar recepten uitgeprobeerd, natuurlijk allemaal uit la cuisine française.

Een van deze probeersels was een Pissaladière, dit is een franse uienpizza die oorspronkelijk alleen maar ansjovis, zwarte olijven en dus ui bevat. Pissaladière komt uit de Provence en lijkt dus zeer op de italiaanse pizza. Men denkt dan ook dat het door de Romeinen naar Frankrijk is gebracht tijdens de pauselijke heerschappij over Avignon rond 1350.
Tegenwoordig is het perfect voor l'apératif en gaan er vele variaties van rond. Dit recept komt uit de Myself, een Duits (!) tijdschrift, van mei 2009. Ze voegen hier als extra tomaat toe, dit verzacht de zoute ansjovis en zorgt voor een heerlijke nasmaak. Très delicieux!


Recept

- 200 g bloem
- 65 ml olijfolie
- 100 ml warm water
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 tomaten
- 50 g ansjovis
- zwarte olijven
- tijm
- zout

Maak een deeg van de bloem, olie, water en wat zout. Kneed het, vorm een mooie bal en laat het 45 minuten rusten. Snijd de uien in ringen en bak ze in olijfolie met tijm en knoflook, in stukjes, op een laag vuurtje tot ze mooi zacht en glazig zijn. Snijd de tomaten in plakken.
Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de uien over de bodem en leg er de tomatenplakken overheen. Bak dit 30 minuten op 220 C. Leg dan de ansjovis en olijven erop en bak de pissaladière nog eens 25 minuten. Lekker met een frisse salade.


Geen opmerkingen: