dinsdag 26 mei 2009

La cigarette..
Het is alweer bijna een jaar geleden dat het rookverbod in de horeca in ging. En wat ben ik daar blij om! Geen sigarettenstank als je van je diner geniet, geen vieze stinkende pluizenbol als je bent gaan stappen en overal gezelligheid op straat als je door de stad fiets, vooral 's avonds laat.
Huh, gezelligheid op straat? Wat heeft dat met het rookverbod te maken? Sinds men binnen niet meer mag roken, trekt de roker massaal naar buiten. Terrassen lopen vol ondanks de kou, groepjes mensen staan nog net onder het afdakje bij café's om toch even dat ding aan te steken en dekentjes worden op sommige terrassen gratis geleverd om je te verwarmen. Toen ik in februari in Parijs was, viel het me op hoe hun horecaleventje is veranderd. Niet meer aan de bar, maar gewoon lekker buiten onder de heater.

Zelf rook ik niet en vind ik het net als elke niet-roker stinken, maar toch heb ik een zwak voor la cigarette. Soms benijd ik rokers zelfs. Hun verslaving legt hen beperkingen op, maar geeft ook mogelijkheden. Zo heb je met een sigaret altijd iets om handen, iets te doen. In de tijd dat zij een sigaret roken op het terras, heb ik alweer een bierviltje in stukjes gescheurd. Ook zijn rokers over het algemeen veel socialer. "Heb je een aansteker te leen?" loopt vaak uit op een gesprek en weer een nummeruitwisseling. En dan de pauzes. In de horeca zie je het overal, iedereen rookt en iedereen neemt steeds weer even een korte pauze om een sigaretje op te steken. It isn't fair..

Maar weet je wat ik nog het mooist vind van de sigaret, de manier waarop mensen hem liefkozen. In de mond bengelend door een ander aangestoken, liefdevol beschermd tegen de winde, rode lipsticksporen op de filter, en ga zo maar door.. Zwijmel, zwijmel, zwijmel.. Gisteren heb ik Ensemble, c'est tout gekeken, wederom een film met onze Audrey Tautou, en wederom een typische franse film met heel erg veel sigaretten. (Het is nog altijd een wonder dat daar een rookverbod is doorgevoerd.. Incroyable.) De manier waarom zij rookt en rookt, met of zonder wijn, met of zonder gezelschap. Het geeft me een gevoel van vreugde en tristesse op hetzelfde moment. Zo samen, maar ook zo alleen.
Ja, een sigaret, ondanks alles toch een stukje cultuur..

ps. Nee ik rook echt niet, en heb er ook absoluut geen behoefte aan. Het kijken geeft mij vreugde genoeg en ik drink er lekker een glaasje water bij.

3 opmerkingen:

Lidi zei

Wat schrijf je aantrekkelijk over het roken.
Ik steek er nog maar een op!

mam zei

En wat vind je van de gracieuze houding met een sigaret tussen de vingers, een klassieke pose van een filmster!

Mirjana zei

he lekker..
een peukie