vrijdag 28 augustus 2009

Coffee, please

"Pruttel, pruttel..", zei het filterapparaat menig maal per dag wanneer men thuis lekker een bakkie koffie nam. De laatste jaren is dit idee echter vervangen door een nieuwe trend: buiten de deur drinken.
Naast de oude, welbekende cafe'tjes met hun koffie zwart, cappuchino en verkeerd is er nu ook plaats voor coffee to go. Amerika volgend zijn er opeens koffiebarretjes met barista's die allemaal soorten koffie voor je bereiden.

Zo hebben we de trendsetter Starbucks die net een filliaal op Utrecht Centraal heeft geopend. Als je eenmaal door de lange rij heen bent, kun je kiezen tussen verschillende grotes, likeurtjes, melklaagjes (normal, fatfree, halfskin..) en meer. Starbucks is hip, Starbucks is cool. Ook ik raak helemaal opgewonden van het idee om met zo'n wit-groene beker in m'n hand rond te lopen, de koffie ruikend en steeds een slokje proevend. Maar stiekem is Starbucks helemaal niet goed; allemaal machines, zelfs de melk wordt niet meer handmatig geschuimd.

Nee, dan kan je beter naar onze Nederlandse variant gaan: de Coffee Company. Tegen de 25 vestigingen zijn er nu in Nederland; het ene pand leuker, dan het andere. Persoonlijk is mijn favoriet de locatie bij de UvA in de Nieuwe Doelenstraat waar je lekker naar het water kan kijken. Echt gezellig is het er echter nooit, het heeft toch iets fast drink achtigs.

Bagels & Beans is charmanter, daar heerst nog een beetje een persoonlijk sfeer door de verschillende kopjes en de echte cafe-inrichting. Het is niet echt gericht op koffie (maar daar ging het hier toch over..?), de kwaliteit is echter goed: pure koffiesmaak met lekkere romige melk, mmm!! De bagels zijn helemaal een sensatie. Verschillende verse bagels met verschillende smaakjes, je kan zelfs je eigen bagel samen stellen! Wederom iets Amerikaans trouwens.

Toch als we als Nederlander aan koffie denken, wat zeggen we dan? Senseo, nee, Douwe Egberts. Ook die heeft inmiddels verschillende "DE Koffie Cafe's". Dit is vaak een combinatie van koffie drinken en kopen, want de serviezen, apparaten en koffie's ontbreken niet. Op zich een grappig concept, zolang het wel een gezellig decor is. Die in Utrecht bij Neude is zeker geslaagd, met eerst het cafe en dan een verhoging voor de spulletjes.

Maar is dit coffeeconcept nou een succes? Persoonlijk vind ik het wel leuk, maar ga ik toch liever naar een "echt" cafe'tje. Uitzonderingen zijn natuurlijk de kleinschaligere koffieketens. Zo heb je op de Kinkerstraat in Amsterdam Gary's Deli, waar je lekker koffie kan drinken met een bagel, maar ook pasta's en salades te bestellen zijn. Super gezellig! En Bagels & Zo in Utrecht is ook een leuke plek om even bij te komen met koffie en meer. Nog andere tips? "Minder koffie, meer lekkers" zijn Broodnodig, de Bakkerswinkel en Bakken met Passie. Althans dat heb ik van horen zeggen, binnekort zal ik daar eens goed gaan proeven en het jullie vertellen..

1 opmerking:

mama zei

Leuk dat je nu ook Utrechtse adresjes erbij kan zetten!