vrijdag 21 augustus 2009

Gazpacho

De hitte sloeg toe; de vorige twee dagen was Nederland opeens gehuld in een hete damp. Puffend en een beetje lam liep men door Amsterdam, althans de mensen die daar nog waren. De stranden en meren lagen namelijk vol en iedereen was op zoek naar verkoeling. In eten heb ik dan nooit zo'n zin, laat staan koken. Een salade: fris, licht en koud, of toch een "echte" maaltijd? Ik heb gister Gazpacho gemaakt, de italiaanse klassieker voor de sidderende zomers. Fris, vol en koud!

Recept
6 personen

- 25 pomodori tomaten
- 5 teentjes knoflook
- 1 potje zongedroogde tomaatjes
- 1 bouillonblokje
- peper en zout

Kruis de tomaten in en blancheer ze 30 seconde in kokend water. Haal ze uit het water en leg ze meteen in ijskoud water. Wacht dan tot ze zijn afgekoeld om ze vervolgens te pellen. Maak ondertussen bouillon van het blokje, zo'n 1/2 liter. Laat ook dat afkoelen.
Pel de teentjes knoflook en purreer die samen met de tomaten en zongedroogde tomaatjes. Voeg dan de bouillon toe en breng het eventueel op smaak met peper en zout. Als je het juist te zout vindt, voeg je water toe.
Zet de gazpacho dan minstens een half uur in de koelkast om af te koelen en op smaak te komen. Serveer met warm brood en fijngehakte basilicum.

3 opmerkingen:

mam zei

Dat lijkt me nou heerlijk! Maak je het ook een keer voor ons?

Lidi zei

Wat heerlijk; maakte je dat voor je huisgenootjes?
Die zullen wel verguld zijn met jou!

Je zusje zei

Oeps,, mama heeft al precies geschreven wat ik wou schrijven xD..