maandag 17 augustus 2009

Rialto openluchtWoensdag is het weer zo ver: rialto openlucht, de vierdaagse openlucht bioscoop op het Heinekenplein. Van woensdag t/m zaterdag verschijnen er opeens rijen stoeltjes voor de Dirk en wordt er een groot scherm geplaatst. Tegen 7 uur zal er muziek klinken en dan in de schemering kan iedereen genieten van een mooie film.

Vorig jaar ben ik naar een Argentijnse film geweest, cordero de dios, en dat was zeker een succes. Niet alleen de film bleek goed te zijn, maar ook de sfeer. Al vroeg waren we naar het Heinekenplein gefietst om een plek te bemachtigen. Daar zaten we op klapstoelen te kijken naar de mensen die langzaam binnenstroomden. Jong en oud, man en vrouw, buitenlands en nederlands; alles was er. Er hing een ontspannen sfeer en toen het scherm opeens begon te veranderen, toen de film begon, was iedereen stil. Ook de trams, het verkeer en de omgeving kwam tot rust en met gemak kon je je helemaal in de film storten. Dat had ik niet verwacht.

Naast de sfeer is ook het aanbod de moeite waard. Vier avonden lang vertonen ze buitenlandse arthouse en om eerlijk te zijn, als het niet gratis of buiten was, zou ik ze echt niet zien. Dit biedt dus een unieke kans om toch even je filmgebied te verrijken. Dit jaar zijn de films uit Marokko, Sri Lanka, Uruguay en Engeland. De variatie is dus groot. Het weerbericht belooft bovendien dat het woensdag en donderdag heerlijk warm wordt. Zeker de moeite om dus een kijkje te nemen!

Gigante Adrian Biniéz Uruguay 2009 (te zien op woensdag 19 augustus)
Machan Uberto Pasolini Sri Lanka 2008 (te zien op donderdag 20 augustus)
London River Rachid Bouchareb Groot-Brittannië 2009 (te zien op vrijdag 21 augustus)
Française Souad El Bouhati Marokko 2008 (te zien op zaterdag 22 augustus)

Geen opmerkingen: