Industrie interessant? Nee, je wordt er niet meteen warm van. Edward Burtynsky brengt je echter op andere gedachte met zijn fototentoonstelling Oil in het Huis van Marseille in Amsterdam. Burtynsky legde de winning van olie, maar vooral de effecten die dit heeft op het landschap vast. Het levert fraaie foto's op van techniek, industrie en deze merkwaardige cultuur. Zijn strategie? Follow the oil!
De tentoonstelling beslaat alle ruimtes die het Huis van Marseille rijk is, en is ingedeeld in drie thema's: de winning en raffinage, de consumptie en the end of oil. Het eerste stuk vertoont de afgelegen gebieden waar de industrie plaats vindt. Wijds en betoverend. We zien pijpleidingen die door mooie groene landschappen gaan, we zien raffinaderijen, we zien harde industrie. Het trekt en alles straalt een commerciële dynamiek uit. De consumptie wordt op een vrolijke manier afgebeeld: heel veel kleur! Autowegen, grote kruispunten met benzinestation en ketens zoals Mc Donalds, auto en motorraces. Aan de ene kant worden we geconfronteerd met onze vreselijke consumptiemaatschappij, aan de andere kant ziet het er allemaal nog groots en overweldigend uit. e harde confrontatie komt pas bij de laatste twee zalen, bij the end. Verlaten raffinaderijen, olievervuiling, kapotte vliegtuigen, stapels banden, olieblikjes, afbraak van schepen, harde bevuilde werkers in ontwikkelingslanden.. Olie is niet meer zo rooskleurig..
Het lijkt onaantrekkelijk, die industrie, maar het fascineert. Burtynsky legt het vast om een ongeloofelijk goede manier. De foto's worden gekenmerkt door kleur. Overal vrolijke kleurtjes in de vieze industrie. Verder krijg je een groots gevoel mee, de foto's zijn redelijk groot gedrukt, maar al die scherpe details die we zien, zijn onverklaarbaar. Bewogen, maar toch ook heel scherp. En vol, alle foto's staan vol, er is zoveel te zien. Bovendien lijken de beelden geschetst, zo ver rijkt af en toe de symmetrie. Onrealistisch lijkt het, maar toch is alles realistisch. Ver van ons bed?