zaterdag 13 februari 2010

Avercamps ijspret

Al een paar maanden kunnen we genieten van winterse taferelen op het Museumplein in Amsterdam. Net als voorgaande jaren is er een ijsbaantje waar naar hartelust geschaatst wordt. Een stukje verder kunnen we genieten van de winterse gezelligheid uit de 17e eeuw: Ijspret, een tentoonstelling over Hendrick Avercamp in het Rijksmuseum.

Door de verbouwing is er maar een klein stukje van het grote museum open. Twee zaaltjes daarvan zijn ingericht voor Avercamps pennenstreken. De kleine tentoonstelling is educatief ingedeel. Elke wand beslaat een serie schilderijen waarmee we Avercamp steeds beter leren te plaatsen. Zo zien we hoe de 'Stomme' van Kampen eerst studies maakte met slechts een personage en vervolgens dat mensje liet terug komen in zijn grote winterlandschappen. Een eendenjager, iemand die schaatsen onderbind, een man met takken. Steeds zien we ze weer terug.


Naast de bekende wintertaferelen op doek met olieverf, blijkt Avercamp ook veel tekeningen met pen en waterverf gemaakt te hebben. Wederom winterlandschappen, maar ook zomerse beelden. Deze pentekeningen zijn heel klein en doen echt denken aan prentenboeken. Zo knap!!
Ook zien we dat Avercamp niet altijd klein werkte. Vooral op een aantal pentekeningen staan grotere figuren. Deze zijn ronder, ongeveer even gedetailleerd, maar meestal minder mooi.

De tentoonstelling is zeker de moeite waard als je wil lachen om grootse landschappen vol kleine details, blote billetjes en bekende figuurtjes. Uren kan je kijken en van alles ontdekken. Schiet echter op, morgen is alweer de laatste dag!!

Geen opmerkingen: