zaterdag 17 april 2010

In atmosferisch licht

En daar zit je dan, in een zonnig Amsterdam, terwijl je backpack en paspoort klaar liggen om een nieuwe stad te ontdekken. Geen vliegtuigen, dus geen nieuw buitenlands avontuur. Althans nu nog niet. Tijd om dus relaxt Amsterdam in te gaan en een Nederlands avontuur te beleven. Voor mij betekende dat naar het Rembrandthuis, waar op dit moment de tentoonstelling In Atmosferisch licht is.

Sommige kunstwerken lijken net foto's, maar sommige foto's hebben ook veel weg van schilderijen. Begin 20e eeuw kwam het picturalisme op in de Nederlandse fotografie. Toentertijd was fotografie nog niet helemaal erkend als kunstvorm, er werd minderwaardig naar gekeken. Fotografen gingen hier tegen in door zich te laten inspireren door schilderijen uit de 17e en 19e eeuw, waaronder Rembrandt. Hieruit kwam het picturalisme voort.
Het Rembrandthuis toont op dit moment een collectie foto's afkomstig van de Leidse Universiteit. Namen als Henri Berssenbrugge, Adriaan Boer, Bernard Eilers en Berend Zweers. De foto's zijn indrukwekkend, inderdaad net kunstwerken. Meestal zijn het of personen of stadsgezichten, een beetje vervaagd en in sepia. Dit zorgt voor een mystieke sfeer. Ze zijn allemaal vrij klein en met verschillende technieken afgdrukt. Hierdoor is het en afwisselend, maar toch samenhangend geheel.

1 opmerking:

mama zei

Ik ga ook kijken, ben nieuwsgierig geworden.