maandag 5 april 2010

Volver

Al een hele tijd trok deze film mijn aandacht, Volver, een spaanse film van de regisseur Pedro Almodóvar. In februari was ook al zijn film Todo sobre mi madre op televisie te zien. Een film over een vrouw die haar zoon verliest, met een kleine rol voor Penélope Cruz als zwangere non. In Volver schittert zij in de hoofdrol.

Volver is een familiedrama. Het verhaal gaat over Raymunda (Penélope Cruz) die samen met haar dochter en man moeilijk kan rondkomen. Als haar man dan op merkwaardige wijze overlijdt, probeert Raymunda gewoon door te leven. Dit is echter lastig vanwege de leugens die ze moet ophangen om het verdwijnen van haar man te verbergen. Zelfs haar zuster Sole (Lola Dueñas) mag niks weten. Het wordt allemaal nog gecompliceerder als de dode moeder van Sole en Raymunda verschijnt. Sole neemt haar (Carmen Maura) in huis, maar verzwijgt dit tegenover haar zus. Het nichtje mag het echter wel weten. Houden de familiegeheimen stand??
Het verhaal spreekt in het begin moeilijk aan. Er zitten te veel lagen en geheimen in waardoor de kijker een wazige blik krijgt. Hoe meer de film echter vordert, hoe duidelijker alles wordt en hoe meer je in de film verdiept raakt. De dames trekken je..
Dit komt ook door het mooie rappe Spaans en de heerlijke Penélope Cruz. Ze speelt goed, als moeder, zakenvrouw, zeurende zus, bitch.. Alles komt samen in haar verfijnde gezicht en in haar mooie trekken. Ook Maura en Dueñas zijn goed gecast en zorgen voor een sterk verhaal.
Naast het acteerwerk is het vooral het decor dat de film goed maakt. Almodóvar heeft nog meer dan in zijn voorgaande films een enorm oog voor detail. De kleuren zijn gedurende de film ondanks de onthullingen steeds vrolijk en fel. Rood komt ontzettend veel voor in de film, van Sole's auto tot de vestjes van Raymunda. De scène waarin het keukenpapier bloed opzuigt kenmerkt de visuele kunst!

Ook is de enscenering mooi. Misschien komt het door mijn liefde voor Spanje sinds ik in Barcelona ben geweest, maar de huizen zijn vrolijk en zomers, de wegen met windmolens zijn indrukwekkend en de straten zijn heerlijk. Spanje op zijn best! Als laatste is de camerastand ook uitgedacht. Veel shots van boven, waarbij menigmaal de borsten van Cruz goed worden aangelicht. Het is een mooi spel met de camera: de windmolens, de trappen, de kamers die in elkaar overgaan, het verkeer..

De film is in het begin lastig te begrijpen en een beetje vreemd. Langzaam stelen de mooie beelden en de naargeestige rollen echter je hard. Familieproblemen zijn ondanks de heftigheid bekend voor iedereen en de mooi Penélope Cruz maakt zich helemaal waar als Almodóvar's muze!

1 opmerking:

mama zei

Prachtige vrouw die Penelope Cruz!