vrijdag 23 april 2010

René Burri, retrospectief

René Burri, ik had nog nooit van deze man gehoord, is een Zwitserse fotograaf. Al vijftig jaar lang legt hij beelden vast. Wat begon met een klikje op de Kodak van zijn vader liep uit tot vele foto's van onder andere Ingrid Bergman en Che Guevara. De Kunsthal in Rotterdam toont een retrospectief.

De tentoonstelling laat de veelzijdigheid van Burri's werk goed zien. De zaal is ingedeeld in verschillende ruimtes door middel van muren. Elk hoekje toont iets anders. Zo zien we de fotografiejournalistiek, oorlogsfoto's, Burri's utopie. De foto's variëren. Hele kleine zwart-wit foto's kenmerken het begin van zijn carrière. De beelden die hij schoot voor zijn opleiding worden
opgevolgd door een project over een doofstomme school. Heel mooi en treffend is het beeld van een klasje die samen met de juffen dansen.

Burri is vooral bekend om zijn series. Fotografie ging bij hem niet, zoals bij zijn leermeester Henri Cartier-Bresson, over het moment suprème, maar over het voor en na. Daarom maakte Burri ook vele series. Zo zien we drie foto's die Cartier-Bresson tonen, vlak na elkaar genomen. Ook is er een serie van Le Corbusier en natuurlijk van Che Guevara. René Burri dankt zijn naam vooral aan de foto van Che Guevara met sigaar.

De tentoonstelling bevat rond de tweehonderd foto's van Burri. Ze zijn afwisselend en boeien. Ook zijn er vitrines met papieren van Burri: tickets, visa, reisdocumenten. Het was een wereldse man, die overal kwam en alles probeerde. Zijn foto's tonen de afwisselingen en de dromen..

1 opmerking:

mama zei

Mooi hoor!
Werkte hij voor een bepaald agentschap of voor een tijdschrift zoals 'Life'?