donderdag 15 juli 2010

Een mooi ding

Kleine, onbekende stadsmusea; daar kom ik nooit. Wat heb ik te zoeken in een museum ergens in Naarden, Breda of Heerlen? Grote musea liggen in grote steden en zijn bekend, trekken me door hun tentoonstellingen en door krantenrecensies. Gister was ik echter op de bonnefooi naar Hilversum gefietst en strandde bij Museum Hilversum. De toegang was gratis, dus waarom niet gewoon een kijkje naar binnen?

Museum Hilversum is gevestigd in het oude Raadhuis. Zo'n tien jaar geleden heeft de architect Ruijssenaars een nieuwe aanbouw ontworpen. Veel gelijkenis, maar toch modern, was zijn motto. Dit is gelukt. Drie mooie ruime zalen boven elkaar zorgen voor genoeg ruimte om een degelijke tentoonstelling te kunnen vestigen. Op dit moment is er Een mooi ding.

Een mooi ding is een overzichtstentoonstelling over ambacht en vormgeving tussen 1890 en 2010. Wat in eerste instantie een kleine, nietszeggende tentoonstelling lijkt te zijn, blijkt een informatieve en bijzondere mix te zijn binnen design. Aardewerk, meubels, textiel: alles komt aanbod. Veel grote Nederlandse namen komen langs: een pakje van Alexander van Slobbe, een stoel van Rietveld, glaswerk van Berlage.. Ook zijn er enkele bijzondere voorwerpen, zoals een houtenbarbeque en een mooie kast van sloophout. Naast de afwisselende voorwerpen is er een fijne documentaire over ambacht en vormgeving. Vooral het aardewerk van Makkum komt aan bod, maar ook laten kunstenaars zoals Van Slobbe en Hella Jongerius (aardewerk) hun filosofie over ambacht en kunst zien. Mooie beelden, sterke uitleg en een leuk verhaal.

Museum Hilversum is klein, maar toont met de tentoonstelling Een mooi ding dat zij toch in staat is een boodschap over te brengen. Klein maar fijn, zou hun motto kunnen zijn. En met de aardige curatoren is het helemaal het uitstapje waard!

1 opmerking:

mama zei

Leuke ontdekking!