maandag 19 juli 2010

Zomerliefdes

De zomer is het seizoen der liefde. De zon verhit onze hoofden, onze hersenen smelten en door alle bloemetjes en bijtjes voelen we ons alsmaar gelukkig. Het Huis van Marseille speelt hier op in met zijn tentoonstelling Zomerliefdes, de betekenis die ze eraan geven is echter net iets anders..

Zomerliefdes is een expositie die is gebaseerd op verliefdheden van fotografen en tentoonstellingmakers. Normale tentoonstellingen hebben altijd een thema, een kader waarin de kunstwerken moeten passen. Zomerliefdes gaat niet op deze objectieve wijze te werk, maar laat zich emotioneel leiden door aantrekkingskracht. Het gevolg is kunst met weinig gelijkenis, maar dat wel een mooi geheel vormt.

Losjes zijn de werken gerangschikt binnen bepaalde thema's. Zo hebben we 'Rondhangen, flaneren en andere observaties'. Hersenspinsels hangen hier, de fotograaf verlaat zijn normale pad en laat zich leiden door de samenloop van omstandigheden. Ook is er het thema 'Stilleven' wat voor zichzelf spreekt, wat saai lijkt, maar alles goed maakt door de vele kleuren. Dan is er 'Reizen op het platte vlak': foto's van Peru, gemaakt door Nono de Wilde-Reinhold. De perspectieven die zijn gebruikt zorgen voor een grootse uitstraling. Portretten mogen natuurlijk niet ontbreken, deze komen samen in 'Zomerse portretten'. Een gezin op de bank, twee Chineze meisjes aan het water... Schitterend. En dan is er natuurlijk nog de natuur, want zomers draaien nu eenmaal om het buiten zijn. 'Naar buiten lopend in de zilvere dag' vertonen bloesems, een zinderende pruimenboom, luchten..

De tentoonstelling is afwisselend en spreekt aan. Mooie en minder mooie foto's komen samen en de zomer achtervolgt je steeds. De schikking per thema is leuk gedaan en ook de gedichten die overal in het museum zijn gedrukt, geven een echt zomers gevoel. Klein maar fijn, met een hoofd vol zomerliefde kunnen we snel weer naar de buitenlucht, naar de zomer!

1 opmerking:

mama zei

Goed geschreven, Lot