zondag 5 december 2010

Calvinistische 'zunigheid'


Het is weer zover, het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas. De laatste drie dagen was het weer een enorme chaos in het Utrechtse centrum en dit niet alleen door de sneeuw. Op het laatste moment moesten er kadootjes worden ingeslagen, lekkers worden gekocht, heel veel pakpapier en wat knutselspul. Zelf deed ik natuurlijk ook mee aan deze neurotische sleur, want ook ik begon me pas op het allerlaatste moment te realiseren dat ik toch echt aan het surprise maken moest geloven.

Schuivelend door de Oudegracht en later met een tas vol spul in een overvolle bus, aangezien niemand op de fiets durfde vanwege de sneeuw en de vele tassen, begon ik me af te vragen wat we allemaal wel niet aan het doen waren. Het meisje waarmee ik het busbankje deelde, zat uitgebreid aan de telefoon op te sommen wat ze had gekocht: pannen-warmhouders, een etagère, een lavendelscrub en 'kei lieve' kaarsenhoudertjes. Natuurlijk kunnen we niet om de efficiëntie van pannen-warmhouders heen, maar als Sinterklaaspresentje..

Grappig was dit vergeleken met de houding van veel denkers over dit land. Zoals ik vandaag in twee artikelen las, heerst er bij Nederlanders een calvinistische wereldhouding. Terwijl Silvia Witteman de link legde met de apathie van onze landgenoten tegen taxi's, werd in de Vrij Nederland de cultuursubsidie van de baan geschoven, omdat door onze calvinistische 'zunigheid' deze sector anders helemaal ten gronden zou gaan. Frappant niet, deze calvinistische houding en dan de kooplust rond Sinterklaas?! Als ik vriendinnen, huisgenoten en het volk op de Oudegracht zie, zou ik niet durven spreken van een soberheid die door de calvinistische traditie in onze opvoeding zou zijn geslopen. Kopen, kopen, kopen. Hoe meer, hoe beter. Lekker eten, drinken, kadootjes geven: de maand december is in mijn ogen eerder een Bourgondische aangelegenheid. Op dit niveau is er dus niet te merken dat wij leven met zo'n calvinistische instellingen. Ik moet eerlijk bekennen, ik hou daar wel van! Zal dat de Francofiel in mij zijn, of is het gewoon de Westerse mens?

Fijne verjaardag, Sinterklaas.

4 opmerkingen:

Lidi zei

Och die denkers denken al eeuwen hetzelfde; er is zelfs meer geld uitgegeven dan vorig jaar; ze zouden ook eens op de bus moeten stappen en de stad in moeten gaan en rond moeten kijken ipv dat altijd maar hetzelfde denken vanuit hun eigen ouderwetse calvinistische brein.

mama zei

Jammer dat niet meer mensen de absurditeit van hun handelswijze inzien!

Niki zei

Ik dacht al 'o wat frans van je' voordat ik het las:D Dus denk je fransheid én je verlichte ziel die dwars door alle ongein heen kijkt. Zelf neem ik vaak gewoon de snetskado's van vorig jaar mee... ;)

Ella Stein zei

Hai!
Per toeval kwam ik op je blog. Maar wat een geweldige blog heb je (wat ik zo in de gauwigheid heb kunnen opmerken...) Ik wilde je vragen of ik de afbeelding die jij op je blogbericht van 5 december 2010 hebt staan mag gebruiken ter illustratie van een sinterklaasgedichtje dat ik op mijn blog wil zetten (http://ellablolgt.blogspot.com). Ik hoor graag van je! Groetjes, Ella Stein