zondag 26 december 2010

Cold, cold Christmas
Eén keer per jaar gaan de onderste kastdeurtjes van de servieskast thuis open. Dan pakt degene die dekt niet de dagelijkse borden, maar oma's oude feestservies. In de ochtend bloemetjes en in de avond bloemetjes. Bordjes, kopjes, schoteltjes, schalen en dekschalen, allemaal fleurig met een gouden randje. De schalen worden dan gevuld met kerststol en verse broodjes, de kopjes met koffie of chocolademelk. Allen tezamen aan de ontbijttafel, zonder krant of Donald Duck, maar met elkaar.

's Avonds met de tante aan het diner. Garnalencocktail, kip uit de oven, purree en als toetje overheerlijke chocoladecakejes. Omdat die toch het grootste succes waren het recept hieronder, voor 31 december, of voor in het nieuwe jaar?!


Recept

6 cakejes

- 200 g pure chocolade
- 25 g bloem
- 75 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuf zout
- 2 eieren
- 6 muffinvormpjes

Verwarm de oven voor op 200 C. Smelt de chocolade au bain marie (dus in een pannetje stoppen en het pannetje in een ander pannetje met water op het vuur). Doe tegelijkertijd de vanillesuiker en de basterdsuiker met een snuf zout en de boter in stukjes in een kom en mix dit zo'n 5 minuten tot het goed gemengd is. Voeg dan al kloppende een voor een de eieren toe en spatel er dan voorzichtig de bloem doorheen. Laat de gesmolten chocolade eventjes afkoelen en spatel die er vervolgens doorheen. Verdeel dit mengsel over de vormpjes en bak de muffins zo'n 15 minuten. Laat ze vervolgens een minuutje of vijf afkoelen en opharden en serveer ze dan met een klodder vanilleslagroom en eventueel wat ijs.

4 opmerkingen:

tante Lidi zei

Lieve Lotje, je had 'n fantastisch kerstdiner gemaakt; behalve de heerlijke cakejes waren de kip en de paprikapuree ook bijzonder lekker; en Jantje is 'n heel goede keukenhulpje!

tante Lidi zei

..en oh, ook nog 'n voorafje: garnalencocktail, zoals we dat vroeger ook altijd kregen..

tante Lidi zei

...en oh ja, worteltjes en erwtjes!

mama zei

Erg mooi foto's, erg kerst. De beelduitsneden vind ik ook zo mooi.
En het eten was heerlijk!